Tech

'Apple neemt muziekdatabedrijf Asaii over'

Bram van Dijk • 15 oktober 2018 09:59 @ikbenbrampuntnl

Een man met airpods tijdens de Paris Fashion Week. Beeld © Getty Images

Apple zou het Amerikaanse muziekanalysebedrijf Asaii hebben gekocht voor iets minder dan 100 miljoen dollar.

Om de aanbevelingen van Apple Music te verbeteren, heeft Apple een nieuwe overname gedaan. Dat meldt de techsite Axios. Apple zou de startup Asaii hebben gekocht voor 'niet meer dan 100 miljoen dollar'.

Apple heeft de aankoop zelf - zoals gebruikelijk - niet bevestigd, maar de oprichters hebben in hun LinkedIn-profielen wel aangepast dat ze nu voor Apple werken. Ook heeft het bedrijf op Twitter laten weten dat het de deuren sluit.

Naast aanbevelingen moet de overname er ook voor zorgen dat Apple Music beter kan samenwerken met kleinere labels en opkomende artiesten, meldt Axios.

Data

De data van Asaii laat muzieklabels en artiestenmanagers zien hoe vaak en op welke manier er naar hun artiesten wordt geluisterd. Ook is te zien welke artiesten op dit moment 'hot' zijn, door middel van het toekennen van een 'Asaii Score'.

De dienst is in 2016 opgezet en combineert de luisterdata van Apple Music, Spotify, Facebook, Instagram, Soundcloud en Twitter. Alle data wordt in een overzichtelijk dashboard weergegeven.

Shazam

Onlangs nam Apple de muziekherkennings-app Shazam over. Daar zou het ongeveer 400 miljoen dollar voor hebben betaald.

Een maand geleden besloot Apple Shazam reclamevrij te maken voor iedereen, dus ook voor niet-betalende abonnees. Shazam is wereldwijd meer dan 1 miljard keer gedownload.

Kijk ook: muziekdiensten vergeleken