Tech

NVWA wil dat 30 merken hoverboards uit de handel worden genomen

11 oktober 2018 15:40

Beeld © ANP

Veel hoverboards vertonen ernstige gebreken. Zo kan de batterij in brand vliegen als die te lang aan de oplader ligt.

Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De autoriteit wil dat alle dertig onderzochte hoverboards uit de handel worden gehaald. De NVWA heeft het over 'ernstige tekortkomingen'.  

De belangrijkste tekortkoming is dus dat de batterij van de onderzochte apparaten kan ontbranden als deze te lang aan de oplader ligt.

Voorzorgsmaatregelen

De kans hierop kan worden verkleind als consumenten voorzorgsmaatregelen nemen. Consumenten wordt geadviseerd te letten op de algemene veiligheidswaarschuwingen

De NVWA adviseert mensen met een hoverboard ook om deze alleen op te laden als men in de buurt is en kan ingrijpen. "Dus bijvoorbeeld niet tijdens het slapen of wanneer men niet thuis is. Als het hoverboard is opgeladen, is het aan te raden om deze van de oplader los te koppelen.­"

Resultaten

Welke hoverboards precies gevaarlijk zijn, is nog niet bekendgemaakt. De NVWA schrijft er dit over:

"Later dit jaar zal de NVWA de resultaten van het onderzoek op naam publiceren. Dat is nu nog niet mogelijk omdat de NVWA aan juridische procedures gebonden is waaronder bindende termijnen voor hoor en wederhoor. De NVWA inventariseert op dit moment of er andere producten met vergelijkbare batterijen zijn waar dezelfde problemen spelen als bij hoverboards."

Brandwerende behuizing

Andere geconstateerde tekortkomingen zijn ontbrekende temperatuurbeveiliging van de batterij, onvoldoende brandwerende behuizing en de mogelijkheid van beschadiging van de isolatie van de bekabeling door scherpe, onafgewerkte delen in het hoverboard, aldus de autoriteit. "De dertig onderzochte types vormen een doorsnede van de meest gangbare hoverboards in Nederland.''

Bron • RTL Nieuws