Tech

Studenten willen race-auto in 2 minuten opladen

Bright • 22 september 2018 11:18 @Bright

De studenten toonden deze week hun nieuwe race-auto: The Vision. Beeld © TU Delft

Binnen vijf jaar moet het mogelijk zijn om de accu van een elektrische race-auto in slechts twee minuten op te laden. Dat wil het studententeam InMotion van de TU/e- en Fontys aantonen.

De studenten presenteerden deze week hun nieuwe race-auto. Met de The Vision, zoals de auto heet, willen de studenten in 2023 meedoen aan de 24-uursrace van Le Mans.

Het zou voor het eerst zijn dat een volledig elektrische auto de 24-uursrace voltooit. Om dat voor elkaar te krijgen willen de studenten hun elektrische voertuig net zo snel laden als het duurt om de tank van een brandstofauto vol te gooien.

Koeling

Op dit moment kost het met een snellader nog minimaal twintig minuten om de batterij tot 80 procent op te laden. Volgende zomer wil het studententeam een eerste werkend prototype hebben waarbij het laadproces is bekort tot tien minuten.

Een flinke uitdaging is om het snelle laden veilig te laten verlopen. De batterij mag daarbij niet te warm worden. Daarvoor is een goede koeling noodzakelijk, legt marketingmanager Gijs Herings van InMotion uit aan universiteitsblad Cursor. "De grootste moeilijkheid is de hoeveelheid stroom die in korte tijd in de auto moet worden gebracht en de warmte die bij het opladen vrijkomt."

De elektrische race-auto werd dinsdag onthuld:

Bron • Bright.nl / Maarten Reijnders