Van onze partner Samsung

Krachtpatser voor business-pro's

09 oktober 2018 16:54

Beeld ©

De Note9 is een grote telefoon met een enorm scherm, de beste specs en een indrukwekkende batterij. Maar hoe presteert dit Koreaanse vlaggenschip in de zakelijke praktijk?

Over wat voor telefoon hebben we het?

De Note was in 2011 één van de eerste phablet-achtige telefoons, dus helemaal verbazen doet de omvang van deze Note9 niet. Maar met een scherm van 6,4 inch is het apparaat zelfs groter dan de 6,2 inch van de toch al enorme S9 Plus en groter dan de 6,3 inch van voorganger Note8.

Het afgeronde scherm aan de voorkant is tegelijk de hele telefoon. De achterzijde van glas zit stevig vastgelijmd in de metalen behuizing. Vergeleken met de S9 Plus is het design wat ‘strakker’ en zijn de randjes wat scherper. De telefoon biedt meer grip en glipt daardoor minder snel tussen je vingers door.

Voor mensen die van specificaties houden is de Note9 een model dat alle boxjes aanvinkt. Snelste processor, grootste batterij, met het beste scherm op de markt met het diepste zwart en kleurrijke contrasten die ook vanuit een schuine hoek goed zichtbaar zijn. En de vernieuwde S-Pen, een klein pennetje met bluetooth dat verstopt zit in de voet.

Wat is het verschil met dat andere vlaggenschip van Samsung, de S9 Plus?

Om te beginnen is het een kwestie van meer. Meer batterij, meer intern geheugen, meer scherm, meer pen voor notities, meer mogelijkheden om de telefoon met een kabeltje en een scherm om te toveren tot desktop computer (ja, dat kan!) en ga zo maar door.

De Note9 is een apparaat dat op iedere vraag ‘ja’ beantwoordt. Maar om eerlijk te zijn is de voorkeur voor een S9 Plus danwel een Note9 vooral een kwestie van smaak. De Note9 heeft een wat zakelijker voorkomen, is nog meer op langdurig presteren geënt en heeft dus die pen, de S-pen genaamd. Vooral bij zakelijke gebruikers van de vroegere Palm handhelds moet dat een golfje van herkenning opleveren.

Is de Note9 handig voor mensen die hun telefoon vooral voor zakelijke doeleinden gebruiken?

Tijdens een lange treinreis naar het noorden van het land hield de Note9 het opvallend goed uit. Vol opgeladen bij vertrek was er nog een percentage van 62% over na drie uur intensief schermverbruik (Youtube, Netflix, social, surfen, mailen).

Dankzij het snelle binnenwerk gegoten in Samsung’s eigen Android-jasje, kan de telefoon eigenlijk elke taak aan. Zware apps zoals Spotify, Google docs en LinkedIn, starten sneller dan je met je ogen kunt knipperen.

Voor zakelijke gebruikers zit er nog iets extra’s in het vat. De Note9 is zonder DeX dockingstation maar met een USB-C naar HDMI kabel eenvoudig om te toveren tot een lichtgewicht desktop computer. Dat werkt beter dan verwacht, ook bij toepassingen zoals Power Point en Word. Na een tijdje tikken op een los toetsenbord, heb je eigenlijk niet door dat alles via de Note verloopt. Hier bewijst de snelheid en kracht van het apparaat zich in optima forma.

De S-Pen speelt hier ook een glansrol. De nieuwe uitvoering, na veertig seconden in de sleuf weer opgeladen, is uitgevoerd met bluetooth. Het knopje op de pen kan gebruikt worden om presentaties te besturen, van de volgende slide tot spelen en stoppen. Erg handig.

En wie even klaar is met presentaties en mail, kan de zakelijke Note9 zonder problemen omtoveren tot een veelzijdige gamemachine door het exclusieve partnership met Fortnite.

Conclusie? De Note9 bewijst zich als een veelzijdige telefoon. Voor zakelijke gebruikers is de Note9 een betrouwbare partner die het altijd doet, alle taken aan kan en aan het eind van de dag nog voldoende energie overheeft voor de nodige ontspanning. Voor entertainment is de Note9 een eindeloze filmmachine en gameapparaat. Zo is dit een smartphone met twee gezichten: zakelijk als het moet, en speels als het kan.