Tech

EU wil politieke partijen die privédata misbruiken beboeten

12 september 2018 12:26

Jean-Claude Juncker is voorzitter van de Europese Commissie. Beeld © Getty

De Europese Commissie wil politieke partijen die privédata van kiezers misbruiken om de uitkomst van verkiezingen te beïnvloeden gaan beboeten. Daarmee wil het voor 'vrije en eerlijke Europese verkiezingen' zorgen.

Dat maakt Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, vandaag bekend in zijn vierde jaarlijkse beleidstoespraak; de Europese Staat van de Unie

Politieke partijen die zich niet houden aan de regels kunnen een boete van 5 procent van hun jaarlijkse budget krijgen. 

Cambridge Analytica

Het besluit komt nadat in maart van dit jaar databedrijf Cambridge Analytica in opspraak kwam. Het bedrijf verzamelde zonder toestemming de gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers om psychologische profielen op te stellen.

Op basis daarvan werden er gerichte politieke boodschappen gestuurd, bijvoorbeeld voor de campagne van Donald Trump in aanloop naar de presidentsverkiezingen in de VS.

Naïef

"Wij mogen niet naïef zijn: sommigen willen de Europese verkiezingen verstoren en zij beschikken over geraffineerde instrumenten", zegt Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Commissie. "Wij allen moeten dan ook dringend samenwerken om onze democratische weerbaarheid te versterken."

Transparantie

Ook moet het voortaan duidelijk zijn wie voor een politieke advertentie heeft betaald, zo vindt de Europese Commissie. Door transparant te zijn wie de boodschapper is hoopt de Commissie het risico op manipulatie van de verkiezingen te beperken. Zowel Google als Facebook zijn sinds dit jaar al meer inzicht gaan geven wie er achter politieke advertenties zit. 

 "Bij de volgende verkiezingen willen wij het risico op onder meer ondoorzichtige politieke reclame en misbruik van persoonsgegevens, vooral vanuit het buitenland, zoveel mogelijk beperken", stelt Věra Jourová, Eurocommissaris van Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid. "Europeanen moeten vrij kunnen beslissen over hun stem. Daarom moeten wij een einde maken aan de online anarchie inzake verkiezingsregels."

Bron • RTL Z