Tech

Toyota steekt half miljard dollar in zelfrijdende Uber-taxi

Chris Koenis • 28 augustus 2018 09:26 @chriskoenis

Uber-ceo Dara Khosrowshahi (l) en Akio Toyoda, topman van Toyota. Beeld © Uber

Taxibedrijf Uber krijgt bij de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen een investering van 500 miljoen dollar (ruim 427 miljoen euro) van de Japanse automaker Toyota. Ook wisselen beide bedrijven technologische kennis uit.

Toyota en Uber breiden hun samenwerking uit op het gebied van zelfrijdende auto's. Het doel van beide bedrijven is de ontwikkeling van autonome auto's waarin elkaars techniek zit verwerkt. Met de nieuwe overeenkomst is een half miljard dollar gemoeid.

Als onderdeel van de samenwerking wordt het rijsysteem van Uber geïntegreerd in de Toyota Sienna Minivans, die ontwikkeld zijn met oog op de Amerikaanse markt. Ook starten de twee bedrijven in 2021 een pilot met autodeel-platform voor zelfrijdende auto's.

Alleen nog auto's

Uber werk sinds 2015 aan een geautomatiseerde rijsysteem. Het taxibedrijf liet na de problematische overname van start-up Otto onlangs alle plannen varen om zelfrijdende vrachtwagens op de weg te krijgen. Sindsdien ligt de aandacht volledig op zelfrijdende auto's. 

Toyota heeft Guardian, een veiligheidstechnologie die auto's met behulp van camera's en sensoren op de juiste plek op de weg houdt en ongelukken moet voorkomen (zie video hieronder). 

Dodelijk ongeval 

Uber kwam afgelopen maart in opspraak door een dodelijk ongeluk met een zelfrijdende auto in de Amerikaanse staat Arizona. Hoewel Uber werd vrijgepleit van schuld besloot het bedrijf om al zijn zelfrijdende auto's van de weg te halen.

Naast de samenwerking met Toyota werkt Uber ook samen met Daimler en Volvo. De zelfrijdende auto's van deze autobedrijven moeten ergens in de komende jaren worden opgenomen in Uber's taxinetwerk.

Bron • RTL Z / Chris Koenis