Tech

Nieuwe Nokia 8110: perfect middel tegen smartphoneverslaving

Bright • 16 augustus 2018 11:13 @Bright

Beeld © Bright

De nieuwe Nokia 8110 is een vrij domme telefoon waar je toch nog nét mee het internet op kan. Bram van Bright testte de nieuwe versie van de 'banaantelefoon' en het blijkt een ideaal toestel voor mensen die langzaam van hun smartphoneverslaving af willen.

De Nokia 8110 werd voor het eerst uitgebracht in 1996. Het gekromde toestel werd beroemd door de eerste Matrix-film, waarin Neo hem heel cool openklapt. Nu heeft het Finse HMD de Nokia 8110 opnieuw uitgebracht in een 2018-versie, verkrijgbaar in zwart of geel.

Hij kost een kleine 80 euro en er kan een 4G-simkaart in. Maar daarmee is het nog geen smartphone, zoals je kan zien in onze video-review.

Wat kan je ermee?

De telefoon heeft geen touchscreen en geen QWERTY-toetsenbord, maar ouderwetse pijltjestoetsen en een numeriek toetsenbord. Dat betekent dat je drie keer de twee moet indrukken voor een de letter c.

Verder kan je er natuurlijk mee bellen en sms'en en het is de bedoeling dat WhatsApp er binnenkort ook op staat. De telefoon heeft een camera met 2 megapixel achterop zitten, die goed genoeg is om foto's te maken die er prima uitzien op het scherm.

De telefoon draait op het nieuwe besturingssysteem KaiOS, dat gemaakt is relatief goedkope telefoons die wat minder kunnen dan smartphones. Door de 4G-simkaart kan je ermee op internet. De telefoon heeft een browser, agenda-app, mail-app, Google Maps, Twitter, YouTube en een weer-app. Alles werkt, maar als je een smartphone gewend bent, is het erg behelpen.

Geduld

Zo geeft Google Maps wel een routebeschrijving, maar krijg je niet live te zien welke afslag je eraf moet. Met het 2,4 inch scherm komen de meeste YouTube-filmpjes niet echt tot hun recht. Het meest frustrerende is de Twitter-app, waarbij je via de pijltjestoetsen een cursor bedient. Dit is zo arbeidsintensief dat je dan maar liever niet op Twitter kijkt.

De telefoon is traag. Games zoals Snake en een Flappy Bird-variant draaien erg langzaam en van het ene naar het andere menu overstappen, vraagt ook wat van je geduld.

Conclusie

Het is de perfecte telefoon als je minder je telefoon wilt gebruiken. Hij ontmoedigt zo het gebruik van internet, dat je beter even kunt wachten totdat je achter een computer zit.

De Nokia 8110 is geen smartphone, maar hij is eigenlijk ook iets te slim om een echte 'dumbphone' te zijn. En als straks WhatsApp is toegevoegd, zou hij wel eens ideaal kunnen zijn als extra telefoon voor op festivals en vakanties. Of om af te kicken van je telefoonverslaving, zonder helemaal 'cold turkey' te gaan.

Bron • Bright.nl