Tech

Google legt eigen internetkabel tussen VS en Europa

Bright • 18 juli 2018 12:57 @Bright

Beeld © ANP

Google gaat een eigen transatlantische internetkabel aanleggen, die loopt van de VS tot de Franse kust. De kabel wordt in 2020 in gebruik genomen en moet lopen van de Amerikaanse stad Virginia Beach tot aan de Franse westkust.

Volgens Google moet de kabel de datacapaciteit van onder meer Google Cloud vergroten.

De afgelopen tijd opende Google al nieuwe datacentra in onder meer Montreal, Finland, Los Angeles en Nederland. De transatlantische kabel moet het groeiende dataverkeer opvangen over wat nu al één van Google's drukste internetroutes is.

Henri Dunant

De internetkabel gaat Dunant heten, vernoemd naar de Zwitser Henri Dunant, die in 1863 het Rode Kruis oprichtte en daar in 1901 de eerste Nobelprijs voor de Vrede voor kreeg.

Google werkt ook aan een onderzeese kabel tussen Los Angeles en Chili, die in 2019 in gebruik wordt genomen.

Die kabel heet Curie, naar de bekende schei- en natuurkundige Marie Curie. Google wil ook zijn toekomstige onderzeese internetkabels vernoemen naar invloedrijke innovators, in alfabetische volgorde. De eerste kabels waren testkabels, die Alpha en Beta heten.

Kabels van telecombedrijven

Er liggen al tal van internetkabels tussen de verschillende continenten. Vaak zijn die kabels aangelegd door samenwerkingsverbanden van onder meer telecombedrijven. Naast zijn eigen kabels investeert Google ook in zulke kabels. De komende twee jaar worden er in totaal negen nieuwe kabels in gebruik genomen waar Google in investeert.

Met een interactieve demo toont Google hoe data nu wereldwijd tussen zijn verschillende datacentra wordt verzonden.

Bron • Bright.nl