Tech

Transportsector: maak appen achter stuur onmogelijk

11 juli 2018 07:10

(Archieffoto) Beeld © iStock

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) wil dat het appen achter het stuur technisch onmogelijk moet worden gemaakt.

"Laten we gewoon zorgen dat chauffeurs niet meer in de verleiding kunnen komen'', stelt voorzitter Arthur van Dijk voor. "Als het misgaat, zijn de gevolgen van een ongeluk met een vrachtauto vele malen groter."

Ook nu al maatregelen

Ook nu kunnen transportbedrijven al maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de telefoon tijdens het rijden alleen gebruikt kan worden voor handsfree bellen en navigeren. Ze kunnen een speciaal apparaatje installeren, de zogeheten SafeDrivePod, die hiervoor zorgt. De chauffeur kan dat niet uitschakelen, zonder dat zijn baas daarachter komt .

Toch wil TLN nu een stap verder. De fabrikanten zouden iets soortgelijks al direct in de telefoons moeten inbouwen. 

Nieuw wapen tegen appende chauffeurs

 

Touringcars

Voordat het zover is, zou de overheid meer moeten handhaven en chauffeurs die toch al rijdend met hun telefoon in de weer zijn strenger moeten bestraffen, vindt de brancheorganisatie. TLN is enthousiast over de controles die de politie sinds kort uitvoert vanuit touringcars. Die blijken heel effectief, volgens de organisatie.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Bron • RTL Nieuws / ANP