Tech

Huisartsen gebruiken Hotmail en Gmail: 'Niet doen!'

23 mei 2018 10:13

Beeld © ANP

Honderden huisartsen en psychologen maken op hun websites gebruik van maildiensten als Gmail en Hotmail. Dat kan onveilig zijn. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

De nieuwsrubriek meldt dat artsenfederatie KNMG, huisartsenvereniging LHV, het Nederlands Instituut van Psychologen en de Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwen voor schending van het beroepsgeheim. Gevoelige medische gegevens van patiënten zouden door de onveilige mailadressen in handen kunnen komen van derden. Die kunnen de gegevens bijvoorbeeld doorverkopen.

Vragen stellen

Veel huisartsen en psychologen geven patiënten de mogelijkheid om via mail vragen te stellen of herhaalrecepten aan te vragen. De betrokken belangenverenigingen adviseren huisartsen om veilige systemen te gebruiken.

Emailservices als Hotmail en Gmail zijn niet per defenitie onveilig. "Als je bijvoorbeeld tweestapsverificatie gebruikt, is het al aanzienlijk veiliger", zegt RTL-techjournalist Harm Teunis. "Het is de vraag of artsen op de hoogte zijn van die beveiligingsmogelijkheden. En of de toezichthouder dit accepteert als voldoende maatregel om de gegevens van patiënten te beschermen."

Privacywet

Huisartsen en psychologen lopen het risico om gestraft te worden als de privégegevens uitlekken. Vrijdag treedt de nieuwe privcaywet in werking die het beboeten van instanties of individuen die onvoorzichtig omgaan met persoonsgegevens makkelijker maakt.

RTL Z legt uit wat de gevolgen zijn van de nieuwe privacyregels

Meer op rtlnieuws.nl:

 

 

Bron • RTL Nieuws