Tech

Great Bubble Barrier houdt plastic afval uit de rivier

Bright • 09 april 2018 14:13 @Bright

The Great Bubble Barrier in de IJssel bij Kampen. Beeld © The Great Bubble Barrier

In de rivier de IJssel bij Kampen is onlangs een test met The Great Bubble Barrier succesvol verlopen. Dit in Nederland bedachte scherm van bellen houdt plastic afval dat in rivieren drijft tegen zodat het niet in de zee belandt.

Het idee is achter het The Great Bubble Barrier is een buis onder water die een soort muur maakt van opstijgende belletjes. Plastic dat in het water ronddrijft kan dat bellenscherm niet passeren en wordt naar de oever geleid om daar te worden opgeruimd.

De bubbels hinderen de doorgang voor de scheepvaart en trek van vissen niet. Daarmee is het bubbelscherm volgens de makers een eenvoudige en betaalbare technologie die in alle landen ter wereld uitvoerbaar is. Uit een test van de makers blijkt dat meer dan 80 procent van het afval wordt afgevangen.

Crodwfunding

The Great Bubble Barrier is een idee van Francis Zoet, Anne Marie Eveleens en Saskia Studer. Om het systeem snel ergens permanent te kunnen installeren, zijn ze een crowdfundingcampagne gestart.

Meerdere bekende organisaties, waaronder de Plastic Soup Foundation, steunen de actie. Inmiddels is er bijna 33.000 euro binnen. Er is 50.000 euro nodig om de eerste bubble barrier te installeren.

Miniatuurvoorbeeld

Bron • Bright.nl