Tech

Druk op Plasterk om openbaar maken AIVD-taps

Daniël Verlaan • 04 mei 2016 10:33 @danielverlaan

Beeld © ANP

Het blijkt voor minister Plasterk van Binnenlandse Zaken lastig om de tapstatistieken van de AIVD geheim te houden. De Raad van State, de belangrijkste bestuursrechter van Nederland, heeft de minister opnieuw op de vingers getikt omdat hij niet voldoende kon aantonen waarom deze statistieken staatsgeheim zouden zijn.

De Raad van State deed vandaag uitspraak in een zaak die door burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom werd aangespannen. Het is de tweede keer dat Plasterk bij de Raad van State verschijnt over het weigeren van het openbaar maken van de tapstatistieken van de AIVD.

In Nederland worden door de geheime diensten internet- en telefoontaps geplaatst op specifieke computers en telefoons. Bits of Freedom publiceerde begin van dit jaar de tapstatistieken van 1984 tot 2001, en wil Plasterk via de rechter dwingen om de statistieken van 2002 tot 2014 bekend te maken.

Inzicht in de werkwijze van de AIVD
Volgens Plasterk geven de tapstatistieken inzicht in de aard en omvang van de werkwijze van de AIVD. "Dit geldt temeer als dergelijke statistieken van jaar tot jaar beschikbaar komen, waarbij vervolgens inzicht wordt gegeven in de ontwikkelingen daarin, al dan niet gerelateerd aan ontwikkelingen in de communicatietechnologie", zegt de minister.

De Raad van State oordeelt dat Plasterk de reden voor het weigeren van het openbaar maken van de tapstatistieken niet voldoende heeft onderbouwd. De belangrijkste reden komt van de Commissie van Toezicht op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), die onafhankelijk toezicht houdt op de AIVD. De CTIVD is van mening dat de tapstatistieken niet staatsgeheim zijn. 

"Plasterk kan niets anders dan de tapstatistieken openbaar maken", zegt Rejo Zenger van Bits of Freedom. "De CTIVD is de enige toezichthouder die mee kan kijken bij de AIVD en oordeelt over de rechtmatigheden van de bevoegdheden van de geheime dienst. Als de toezichthouder zegt dat de statistieken niet de staatsveiligheid in gevaar brengen, kan de minister dit niet negeren."

Opnieuw besluit nemen
De uitspraak van de Raad van State zet Plasterk onder druk om de tapstatistieken wel te publiceren, of zijn weigering beter te motiveren. In de vorige soortgelijke zaak, waarin een journalist om de tapstatistieken vroeg, zei Plasterk dat hij zijn weigering 'nader gaat onderbouwen'.

Het publiceren van de tapstatistieken van de geheime dienst gebeurt wel in onder andere het Verenigd Koninkrijk, België, en Duitsland.

Bron • RTL Z / Daniël Verlaan