Tech

Kosten voor roaming gaan verdwijnen, maar niet helemaal

Matthias Pauw • 27 oktober 2015 14:46 @mattpauw

Beeld ©

In de nieuwe telecomwet van de Europese Unie wordt eindelijk een einde gemaakt aan de hoge kosten die consumenten voor hun kiezen krijgen als ze bellen of mobiel internetten in het buitenland. Maar er zit een addertje onder het gras.

Vanaf 15 juni 2017 moet mobiel bellen en internetten in het buitenland even duur worden als thuis. Voor veel mensen zal dit betekenen dat het een stuk minder duur wordt om op vakantie even het thuisfront te bellen of een foto te versturen.

Toch is er nog wat onduidelijkheid over de nieuwe regels. In de wet is namelijk wel een ‘fair use’-clausule opgenomen. Dat wil zeggen dat er een maximum wordt gesteld aan het aantal belminuten of MB’s dat je mag verbruiken in het buitenland, om misbruik te voorkomen. Hoe hoog die limiet wordt moet nog door de commissie worden bepaald.

Als gebruikers over de limiet gaan mogen providers toch een extra bedrag rekenen voor het afnemen van de dienst. Volgens de commissie zal dit bedrag wel aanzienlijk lager zijn dan de huidige kosten voor roaming.

Vanaf april 2016 goedkoper
De eerste stap wordt in april 2016 gezet. Vanaf dat moment mogen providers nog maar 5 cent per minuut extra rekenen voor bellen in het buitenland, 2 cent extra per sms en 5 cent extra per verbruikte MB.

Bron • RTL Z