Tech

Voor het eerst in jaren minder smartphones verkocht

Bright • 06 februari 2018 11:49 @Bright

Beeld © Getty Images

In 2017 werden minder smartphones verkocht dan in het jaar daarvoor. Dat is voor het eerst sinds 2008. Vooral in het laatste kwartaal van vorig jaar was er een flinke verkoopdip te zien.

Volgens schattingen van marktonderzoeker IDC daalde het aantal verkochte smartphones van 1473 miljoen in 2016 naar 1472 miljoen in 2017. De daling was daarmee weliswaar miniem - er gingen 0,1 procent minder smartphones over de toonbank vorig jaar - maar Statista vraagt zich desalniettemin af of we nu 'peak smartphone' hebben bereikt.

Wat de producenten van smartphones zorgen zou moeten baren, was dat er vooral in het laatste kwartaal van vorig jaar sprake was van een flinke daling: er werden 6 procent minder smartphones verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. 

Weer minder tablets verkocht

De verkoop van tablets daalde in de laatste drie maanden van 2017 voor het dertiende kwartaal op rij, zo blijkt uit cijfers van IDC. Er werden 49,6 miljoen tablets verkocht in het laatste kwartaal van vorig jaar: 7,9 procent dan een jaar eerder toen er nog 53,8 miljoen exemplaren over de toonbank gingen.

Apple blijft met 13,2 miljoen verkochte iPads marktleider. Amazon (7,7 miljoen exemplaren) heeft Samsung (7 miljoen) in het laatste kwartaal van 2017 van de tweede plaats gestoten. Dat is vermoedelijk te danken aan de flinke kortingen op de Amazon-tablets en de toevoeging van Alexa aan de nieuwste tablets. Huawei en Lenovo staan op plaats 4 en 5.

Bron • Bright.nl