Tech

Zo installeer je de beta van iOS 11 op je iPhone of iPad

Daniël Verlaan • 27 juni 2017 09:35 @danielverlaan

Beeld © Getty

Apple heeft de eerste publieke bètaversie van iOS 11 uitgebracht. Deze versie kun je installeren op je iPhone of iPad zodat je de nieuwe iOS al drie maanden voor de officiële release draait.

Op de website van Apple kun je jezelf aanmelden om deel te nemen aan de publieke bètatest. Je installeert vervolgens een digitaal certificaat op je apparaat waarna de update naar iOS 11 via Instellingen > Algemeen > Software-update op je toestel verschijnt.

Foutjes

Een publieke betaversie van iOS kan nog foutjes bevatten, maar is de afgelopen jaren stabiel genoeg gebleken om dagelijks te gebruiken. Het is wel aan te raden om een backup te maken, zegt Lars Paymans van Appleblog iPhoned: "Als er dan iets mis gaat, ben je in ieder geval geen bestanden kwijt." 

"Ondanks deze nadelen zal de verleiding voor veel Apple-fans namelijk niet te weerstaan zijn om nu al drie maanden eerder met iOS 11 aan de slag te gaan", zegt Paymans die zelf ook de bèta op zijn iPhone en iPad draait. 

iOS 11 is op alle Apple-apparaten vanaf de iPhone 5S, iPad Mini 2 en iPod Touch te installeren.

Dit is er nieuw in iOS 11

De twee belangrijkste vernieuwingen in iOS 11 die je direct merkt zijn het nieuwe design van de App Store en de mogelijkheid om het Control Center aan te passen. Met laatstgenoemde kun je bijvoorbeeld zelf de knopjes voor de zaklamp en energiebesparingsstand aanpassen.

Een andere belangrijkste vernieuwing is de mogelijkheid om apps met augmented reality te gebruiken. Zo kun je onder andere een digitale meetlat in de 'echte wereld' plaatsen om iets op te meten, zoals onderstaande video laat zien.

Volgens Paymans is iOS 11 vooral een grote update voor de iPad: "Je kunt beter multitasken doordat je gemakkelijker foto's en teksten van de ene app in de andere kopieert. Ook zorgt de nieuwe Bestanden-app ervoor dat je eindelijk een goed overzicht hebt van al je documenten, ongeacht welke clouddienst je gebruikt."

LEES OOK: Dit is er allemaal nieuw in iOS 11

Android O

Ook Android O, de aankomende versie van Googles mobiele besturingssysteem, is al te installeren als bètaversie. Ook hier ga je naar een website toe om je apparaat aan te melden. Android O is vooralsnog alleen te installeren op de Pixel-telefoons of de Nexus 6P en 5X.

In Android O draaien apps op de achtergrond een stuk zuiniger, waardoor het energieverbruik moet worden teruggedrongen. Ook kunnen gebruikers voortaan hun notificaties bundelen in categorieën, zoals alle socialemediameldingen of nieuwsupdates.

LEES OOK: Dit is er allemaal nieuw in Android O

Bron • RTL Z / Daniël Verlaan