Tech

Hackers maken miljoenen buit bij 'overval' op bitcoinmarktplaats

07 december 2017 08:43

Een bitcoinautomaat in Litouwen. Beeld © EPA

Hackers hebben een onbekende hoeveelheid bitcoins gestolen van NiceHash. Het gaat mogelijk om een bedrag van meer dan 67 miljoen dollar. De website van deze marktplaats is 24 uur stilgelegd.

Bij NiceHash kunnen mensen rekenkracht huren of verhuren om bitcoins te minen, de term voor het genereren van nieuwe digitale munten. Het bedrijf onderzoekt de toedracht, laat het in een bericht op Facebook weten. Hackers hebben waarschijnlijk toegeslagen tijdens werkzaamheden aan het systeem.

NiceHash heeft aangifte gedaan en roept gebruikers op hun wachtwoord te wijzigen. Zelf laat het zich niet uit over bedragen maar volgens CoinDesk, een nieuwssite voor cryptovaluta, gaat het om iets meer dan 4736.42 bitcoin, op moment van schrijven 67,3 miljoen dollar (57 miljoen euro) waard.  

Tumblen

Bij zo'n diefstal krijgen de hackers toegang tot een zogeheten wallet, waar cryptocurrencies worden opgeslagen. Deze kunnen ze vervolgens overboeken naar hun eigen wallet. Om hun sporen te wissen, maken dit soort criminelen veelal gebruik van 'tumbler'-diensten, waar bitcoins worden gehusseld. 

Simpel gezegd worden de bitcoins in een potje gedaan, opgesplitst in kleine hoeveelheden en vervolgens door elkaar gehusseld, waarna ze terug worden overgeboekt naar de eigenaar. Op die manier is de herkomst van de bitcoins nauwelijks te achterhalen. Tumbler-diensten worden dan ook vaak door criminelen gebruikt.

'Bizarre tijd'

Bitcoin breekt momenteel record op record. Vorige maand ging de koers van één bitcoin ​omhoog van 6000 naar 11.000 dollar. Inmiddels is de cryptovaluta hard door de 14.000 dollargrens gebroken en op moment van schrijven is een bitcoin meer dan 14.200 dollar (iets meer dan 12.000 euro) waard. 

Bitcoinbedrijven doen dan ook goede zaken. "Het is een bizarre tijd", zei Daan Kleiman, hoofd marketing bij het Nederlandse wisselkantoor Bitonic eerder tegen RTL Z.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën waarschuwde vorige week voor de bitcoinmanie. "Als je in bitcoin stapt, is dat helemaal voor eigen rekening", zei hij in ons wekelijkse gesprek met hem. "Er is geen achtervang, je kunt nergens aankloppen als je geld ineens weg is."

Bron • RTL Z