Tech

Jannet en Carola kochten bitcoins: 'Het kriebelt wel om te cashen'

28 november 2017 18:10

archieffoto Beeld © Getty Images

Cryptomunt Bitcoin tikte vandaag bijna de 10.000 dollargrens aan. Social media-strateeg Jannet en politieagent Carola zijn allebei met hun spaargeld in bitcoins gestapt. "Ik kijk wel vier keer per dag naar wat de koers doet."

Ruim drie jaar geleden zag de 36-jarige Jannet, een programma op televisie over bitcoin. Ze was direct enthousiast: "Ik vond het een sociaal systeem en transparanter dan hoe we nu werken met dure banksystemen als 'tussenpersoon'. Ik dacht: 'Ik koop een paar van die dingen'." 

Ze opende een wallet en keek er een paar jaar niet meer naar om. Totdat bitcoin vanwege de koersstijgingen in het nieuws kwam. Alleen al in 2017 is 's werelds belangrijkste cryptomunt met ruim 800 procent in waarde toegenomen. Het flirt inmiddels met de 10.000 dollargrens. "Gelukkig had ik mijn wachtwoord nog." 

'Digitaal goud'

De vier bitcoins die Jannet kocht voor 600 euro per stuk zijn dus inmiddels een stuk meer waard. "Het kriebelt om ze te cashen", vertelt ze, maar ze doet het niet. "Ik geloof heel erg in dit systeem. Dit is het digitale goud. Bitcoin zal straks net zo geaccepteerd zijn als de dollar of euro."

Carola *, 44 jaar en werkzaam bij de politie, kocht dit voorjaar op aanraden van een collega 1,5 bitcoin. "Ik heb nu vooral spijt dat ik ze niet eerder heb gekocht." Ze kende het bestaan van bitcoin al jaren maar kreeg pas interesse toen de koers steeg. "De spaarrente staat bijna op nul en zo kun je er toch nog wat aan verdienen."

Zo heeft een collega van haar net tien van zijn veertien bitcoins verkocht. "Hij heeft ze jaren en jaren geleden al gekocht en had als doel zijn huis verder af te betalen. Hij heeft er nog een paar gehouden, als een soort spaarpotje."

Hype

Carola zegt dat ze zich ervan bewust is 'mee te doen aan een hype'. "Ik kan me echter niet voorstellen dat de koers instort. Gebeurt dit wel, dan heb ik pech. Ik weet dat ik een gokje waag hiermee en doe het dus ook niet met geld dat ik niet kan missen." En als de vermeende bubbel barst en de koers instort? "Dan zal ik er geen boterham minder om eten'." 

Ook Jannet zegt dat ze dan pech heeft. "Ik doe nooit iets met geld als ik het niet kan missen. Ik speel er niet mee. Maar het is wel leuk om te zien hoe de waarde nu alsmaar blijft stijgen."

Kirtiek op cryptocurrency

De social media strateeg is bekend met alle kritiek op cryptocurrency. "Voor sommigen is het gewoon bedreigend. Als het succes doorzet worden bedrijfstakken, zoals de traditionele banken, deels overbodig. Maar dan denk ik: 'Welcome to the digital world'."

Zelf zou ze nu nooit instappen vanwege de hoge prijs op dit moment. Carola zou graag meer bitcoins kopen maar dat laten haar financiën niet toe. "Ik ga geen grote risico's nemen maar zie het vooral als fijne manier van sparen."

* De achternamen van Jannet en Carola zijn bekend bij de redactie. 

Bron • RTL Z