Tech

Een iPhone X maken kost iets meer dan 300 euro

07 november 2017 10:16

Beeld © EPA

Het kost Apple 357,50 dollar (308 euro) om een iPhone X te maken. Daarmee komt de brutomarge op de smartphone van 1159 euro in Nederland uit op zo'n 73,4 procent.

Dat blijkt uit een analyse van TechInsights waarover persbureau Reuters bericht. Daarbij vergelijkt TechInsights de prijzen van de onderdelen en de productiekosten met de verkoopprijs. Zaken als marketing, verkoopkosten en transport laat het bureau buiten beschouwing.

Marge op iPhone 8 nog groter

Uit de analyse blijkt verder dat er in Nederland in ieder geval iets meer marge zit op de nieuwe iPhone 8. Volgens TechInsights kost het maken van een iPhone 8 zo'n 287 dollar (iets meer dan 247 euro), waarmee de bruto marge in Nederland uitkomt op iets meer de 69 procent. 

In de VS zijn de rollen omgedraaid doordat de prijzen voor de nieuwe iPhones lager zijn. Een iPhone X kost daar 999 dollar waarmee de marge uitkomt op 64 procent. De marge op de iPhone 8, die in de VS omgerekend 603 euro kost en in Nederland te koop is vanaf 809 euro, is daar ook wat lager: 59 procent. 

Verschil in schermen 

Het verschil in productiekosten zit vooral in de schermen. Het lcd-scherm van de iPhone 8 is een stuk goedkoper om te produceren dan het scherm van de iPhone X. Het 4,7-inch scherm voor de iPhone 8 kost 36 dollar. ​Apple is 65,50 dollar kwijt is aan het 5,8-inch oled-scherm en de bijbehorende onderdelen voor de iPhone X. 

Apple-ceo Tim Cook verdedigde de hoge prijs voor de iPhone X vorige week door te wijzen op de nieuwe technologieën die in het nieuwe model verwerkt zitten. "We proberen niet de hoogst denkbare prijs te vragen. We bepalen de prijs op basis van wat we leveren. En de iPhone X heeft heel veel geweldige nieuwe technologieën waarmee we voorop lopen."

Bron • RTL Z