Tech

Baidu: zelfrijdende auto's in 2019 in massaproductie

Bright • 16 oktober 2017 10:42 @Bright

Wang Jing, senior vice president van Baidu, poseert voor een zelfrijdende auto van het bedrijf. Beeld © Bloomberg

De Chinese internetgigant Baidu wil in 2019 zelfrijdende auto's massaal gaan produceren. Het bedrijf gaat daarvoor samenwerken met de Chinese autofabrikant BAIC.

Het zal volgens Chinese nieuwssite Ifeng eerst gaan om zogeheten level 3-auto's: autonome voertuigen waarbij de bestuurder met een gerust hart zijn ogen van de weg kan houden, maar in noodgevallen nog wel het stuur moet overnemen. De Audi A8 Luxury Sedan is de eerste auto met 'eyes off​' level 3-technologie.

Tesla's zijn met hun Autopilot level 2, ook wel omschreven als 'hands off': de auto stuurt, geeft gas en remt, maar de bestuurder moet wel nog zijn ogen op de weg houden.

Miljoen auto's

Baidu en Beijing Automotive Industry Holding Co (BAIC), dat in 2009 het intellectuele eigendom van Saab kocht, hebben flinke ambities. In 2019 wil BAIC al een miljoen voertuigen op de markt brengen die zijn uitgerust met de technologie van Baidu.

Vanaf 2021 willen de twee Chinese bedrijven ook level 4-auto's op de markt gaan brengen. Dat zijn voertuigen met 'mind off'-modus waarin de 'bestuurder' ook niet meer hoeft in te grijpen in een noodgeval. Er is ook nog een level 5, waarbij je helemaal niets hoeft te doen, denk bijvoorbeeld aan robottaxi's.

Ceo gearresteerd

In het verleden werkte Baidu samen met BMW aan zelfrijdende auto’s. Die samenwerking mislukte en de twee bedrijven beëindigden hun samenwerking vorig jaar.

Afgelopen zomer stelde de Chinese politie nog een onderzoek in naar de ceo van Baidu, omdat die in een zelfrijdende auto de weg op was gegaan. Om te laten zien hoever Baidu is met de ontwikkeling van zijn technologie voor zelfrijdende auto's voerde ceo Robin Li tijdens een conferentie een live videogesprek terwijl hij op de openbare weg in Beijing reed.

Bron • Bright.nl