Tech

Oproep na zaak Anne Faber: stel je SOS-functie op je telefoon in

Chris Koenis • 14 oktober 2017 15:45 @chriskoenis

Vrijwilligers zoeken naar Anne Faber. Op 12 oktober werd het lichaam van Anne gevonden in Zeewolde. Beeld ©

Het is een belangrijke smartphonefunctie die veel bezorgde ouders delen na de zaak Anne Faber: de SOS-noodmelding. Daarbij roept je telefoon automatisch hulpdiensten en contactpersonen op door de aan/uit-knop een aantal keer snel achter elkaar in te drukken.

Het instellen van noodcontacten (ICE) op je telefoon kon al langer op de meeste smartphones. Maar de nieuwste Galaxy-telefoons van Samsung (draaiend op Android 5.0 of hoger) en sinds vorige maand ook Apple's nieuwe besturingssysteem iOS 11 hebben een aparte SOS-functie voor noodsituaties.

iPhone (iOS 11)

Bij de iPhone moet je deze functie wel zelf instellen. Dat doe je door in de app Gezondheid op je telefoon naar Medische ID te gaan. Daar vul je 'SOS-contactpersonen' in. 

Eenmaal ingesteld werkt de SOS-functie dan bij 5 keer snel de aan/uit-toets (de knop aan de zijkant van je toestel) indrukken.

Samsung (Galaxy S4 en hoger)

De SOS-functie zit ook bij de laatste Galaxy-modellen van Samsung ingebakken. Bij de Galaxy S4 en opvolgers S5, S6, S7 en S8 is het mogelijk om noodberichten te sturen. Bij 'Instellingen' onder 'Geavanceerde functies' bij de optie 'SOS-berichten verzenden'. Daarbij stuur je bovendien je locatiegegevens door (met behulp van gps of wifi) en kun je ook foto's en geluidsopnames meesturen.

Bij deze Samsung-modellen werkt de SOS-functie dan bij 3 keer snel de aan/uit-toets indrukken.

Overige toestellen

Bij overige Android-toestellen is er ook een manier om een noodknop in te stellen. In dat geval is het nodig om één van de vele apps te downloaden en deze naar wens in te stellen.

 

 

 

Bron • RTL Z / Chris Koenis