Tech

Microsoft overtreedt privacywet met verzamelen privédata Windows 10-gebruikers

Daniël Verlaan • 13 oktober 2017 09:31 @danielverlaan

Beeld © Bloomberg

Het Windows 10-besturingssysteem verzamelt zonder expliciete toestemming te veel gevoelige privégegevens van gebruikers. Daarmee overtreedt Microsoft de Nederlandse privacywet, oordeelt toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Al sinds de introductie van Windows 10 in juni 2015 zijn er zorgen over de privacy van gebruikers. Behalve dat Microsoft te veel gevoelige data verzamelt zonder hier duidelijk toestemming voor te vragen, meldt het ook niet precies wat ze met deze gegevens doen.

Eerlijke kans

Microsoft verzamelt standaard onder andere locatiegegevens, hoe vaak je specifieke apps gebruikt en welke websites je met de Edge-browser bezoekt. Deze gegevens worden ook gebruikt om gepersonaliseerde advertenties te tonen, op eenzelfde manier als Google en Facebook doen, onder andere in het menu van het besturingsssyteem.

"Het blijkt dat Microsofts besturingssysteem ongeveer iedere stap die je op je computer zet, volgt. Dat levert een indringend beeld van jou op", zegt Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de AP. "Wat betekent dat? Weten mensen dat, willen ze dat? Microsoft moet mensen een eerlijke kans geven hier zelf over te beslissen."

Windows 10

Bij het installeren van Windows 10 kun je aangeven op welke punten Microsoft gegevens over je mag verzamelen, bijvoorbeeld je locatie- of surfgeschiedenis. Je kunt de dataverzameling per onderdeel uitschakelen, maar dat is volgens de AP niet voldoende: volgens de woordvoerder moet dat worden omgedraaid, en moet je per onderdeel specifiek toestemming geven.

"Dat iemand de standaardprivacyinstellingen bij de installatie niet actief wijzigt, wil niet zeggen dat hij dus toestemming geeft voor het gebruik van zijn gegevens", schrijft de toezichthouder op zijn website, die voor zijn onderzoek Windows 10 Home en Pro heeft onderzocht.

Data

Daarnaast is de AP van mening dat Microsoft gebruikers niet duidelijk informeert over welke gegevens zij voor welke doelen gebruikt. Mensen moeten weten waar ze precies toestemming voor verlenen, en dat is volgens de AP op dit moment niet het geval.

Potentiële oplossingen

Microsoft zegt in een reactie 'potentiële oplossingen' met de Autoriteit Persoonsgegevens te willen bespreken om aan 'haar bezorgdheid' tegemoet te komen. De toezichthouder legt Microsoft vooralsnog geen boete op, omdat het softwarebedrijf heeft aangegeven de overtredingen te stoppen.

Zo pas je jouw privacyinstellingen aan in Windows 10

Ga naar Instellingen > Privacy. Daar vind je allerlei instellingen die je kunt uitschakelen. Bij het tabblad algemeen vind je de belangrijkste onderdelen, waaronder het uitschakelen van Reclame ID. Als dit onderdeel is ingeschakeld gebruikt Microsoft jouw privégegevens om gepersonaliseerde advertenties te tonen.

Bron • RTL Z / Daniël Verlaan