Tech

Toezichthouder: gratis muziekstreamen T-Mobile toegestaan

Daniël Verlaan • 11 oktober 2017 09:52 @danielverlaan

Beeld © iStock

Datavrije Muziek van T-Mobile, waarmee klanten gratis muziek streamen zonder dat het van hun databundel af gaat, is volgens de Europese wetgeving toegestaan. Tot die conclusie komt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag.

De ACM sleepte T-Mobile een jaar geleden voor de rechter omdat het van mening was dat Datavrije Muziek illegaal zou zijn. In Nederland gelden namelijk strenge netneutraliteitsregels die ook positieve discriminatie, zoals het voortrekken van muziekdiensten, verbieden.

Afgelopen april kreeg de zaak een plotselinge wending, toen een rechter de Nederlandse netneutraliteitwet ongeldig verklaarde omdat hij afweek van de Europese verordening. Toen startte de ACM een eigen onderzoek met de vraag of Datavrije Muziek wel volgens de Europese netneutraliteitsregels mag bestaan. Dat antwoord is volgens de toezichthouder 'ja'.

Keuzebeperking

Volgens de ACM beperkt Datavrije Muziek de keuze van consumenten niet. Je kunt je als dienst namelijk aanmelden om op te worden genomen in het aanbod van T-Mobile, waarna alle verbruikte data niet wordt meegerekend.

Volgens burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom ligt dat anders: aanbieders van muziekdiensten moeten aan allerlei voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een plekje in Datavrije Muziek van T-Mobile. Een thuisserver met eigen muziek mag bijvoorbeeld niet worden aangemeld, omdat het een privédienst is.

"T-Mobile verplicht muziekdiensten aan allerlei voorwaarden te voldoen", stelt Rejo Zenger van Bits of Freedom. "Door te bepalen wat precies een muziekdienst is, bepaalt T-Mobile welke diensten in aanmerking komen voor een voorkeursbehandeling."

Rechtszaak

Je zou denken: het is toch heel fijn dat klanten van T-Mobile geen data verbruiken als ze naar bijvoorbeeld Spotify luisteren? Maar dat ligt volgens Zenger anders: "Op de korte termijn lijkt het heel fijn, maar door deze maatregel blijven de grote partijen groot en hebben kleinere partijen minder kans om groot te worden."

Hierdoor zou oneerlijke concurrentie kunnen ontstaan. Volgens Zenger heeft internet juist zo'n belangrijke rol in de maatschappij gekregen omdat 'elke dienst even makkelijk en zonder iemands goedkeuring' bereikbaar was.

Bits of Freedom gaat nu een bezwaar tegen de beslissing van de ACM indienen. Als de toezichthouder bij haar besluit blijft, dan komt er opnieuw een rechtszaak, vertelt Zenger.

T-Mobile

T-Mobile noemt het besluit van de ACM 'een overwinning' voor de klanten en benadrukt dat het 'blijft innoveren en grenzen doorbreken om klanten de volledige vrijheid van onbeperkt mobiel internet te geven'.

Bron • RTL Z / Daniël Verlaan