Tech

Miljardair Branson richt zich op supersonisch vliegen

Bright • 24 maart 2016 20:41 @Bright

Beeld © EPA (Archieffoto)

Miljardair Richard Branson wil samenwerken met startup Boom om nieuwe supersonische vliegtuigen te gaan bouwen die meer dan 2500 km/u kunnen vliegen.

Met de vliegtuigen waar Boom aan werkt zou je in ruim drie uur van New York naar Londen kunnen vliegen, terwijl dat nu zo'n acht uur kost. Een van Bransons ruimtevaartbedrijven gaat Boom helpen met de ontwikkeling van het nieuwe vliegtuig. Virgin neemt een optie op de eerste tien Boom-toestellen, schrijft The Guardian.

Thumbnail

De nieuwe vliegtuigen krijgen maar 40 zitplaatsen en zouden gaan vliegen met snelheden van ruim 2500 km/u. Ze vliegen ook hoger dan de huidige passagiersvliegtuigen. Boom wil het eerste vliegtuig eind 2017 testen. De tickets voor de eerste vluchten moeten zo'n 5 duizend dollar gaan kosten, 'vergelijkbaar met business class'. 

Concorde
Het laatste supersonische vliegtuig voor passagiers, de Concorde, maakte in 2003 zijn laatste vlucht. Boom-oprichter Blake Scholl (ex-Amazon) begon het bedrijf omdat hij ervan baalde dat hij nooit in een Concorde heeft mogen vliegen. Het uiteindelijke doel is om supersonische luchtvaart voor iedereen betaalbaar te maken.

Ook de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA werkt samen met vliegtuigbouwer Lockheed Martin aan een supersonisch passagiersvliegtuig, werd onlangs bekend. Het bedrijf krijgt de komende anderhalf jaar omgerekend ruim 18 miljoen euro voor de eerste ontwerpen en experimenten. 

Bron • Bright