Tech

Zo simpel is het om in te breken bij de populaire Action-camera

Daniël Verlaan • 05 oktober 2017 15:32 @danielverlaan

Archiefbeeld van een internetcamera. Beeld © iStock

De Action-camera van de Gelderse Rilana Hamer begon plotseling tegen haar te praten. Hackers hadden ingebroken op het apparaat, en dat is helemaal niet zo lastig: het lukte RTL Nieuws om binnen een paar minuten bij vier verschillende Action-camera's in te breken.

Het gaat om de HD Rotating Wifi Safety Camera van het merk Maxxter (typenummer ACT-IPC-01), die sinds eind mei door de Action wordt verkocht. Volgens de winkelketen is hij vrijwel uitverkocht. 

Rilana kreeg de schrik van haar leven toen uit de speaker van de camera plotseling een stem kwam die 'Hola señorita' zei. "Huilend, van slag. Mijn privacy, mijn huis, mijn persoonlijke spullen en ikzelf. Ik ben bang, doodsbang", zegt Rilana.

'123'

Miniatuurvoorbeeld

De grote vraag: hoe kan iemand inbreken in haar camera? We duiken in de handleiding (pdf) van het product en zien dat het standaard wachtwoord '123' is. Fabrikant Maxxter dwingt gebruikers niet om dit wachtwoord aan te passen, maar raadt wel aan om dit 'zeer zwakke wachtwoord' te veranderen in een eigen wachtwoord.

Daarnaast beschrijft de handleiding dat je de camera altijd via een app kunt bereiken. Je hoeft daarvoor enkel het nummer van de camera en het wachtwoord in te voeren. Door de cijfertjes aan te passen kun je toegang krijgen tot andere camera's, zolang de eigenaar het standaard wachtwoord niet heeft veranderd. 

Naast meekijken kun je ook nog de camera besturen, het geluid in- of uitschakelen, via de speaker praten en de instellingen aanpassen, zoals het wachtwoord. 

Bij één van de webcams kunnen we meekijken in een woonkamer waar iemand op de bank ligt (tekst loopt onder foto door)

Miniatuurvoorbeeld

Privacyprobleem

Dat je deze camera's ook buiten je eigen wifi-netwerk kunt bereiken, is juist een belangrijke functionaliteit. Het is voor veel mensen ook handig: Rilana had de camera gekocht om haar jonge pup in de gaten te houden. Door de speaker in de camera kon ze ook tegen haar pup praten.

Maar met internet verbonden camera's vormen daardoor wel een privacyprobleem, omdat bezitters het standaard wachtwoord veelal niet aanpassen. Er zijn zelfs websites waar je honderden Nederlandse onbeveiligde beveiligingscamera en webcams kunt zien.

Zo voorkom je meeglurende hackers:

  • Pas altijd het standaard wachtwoord aan. Hoe je dit doet, vind je in de handleiding van je internetcamera.
  • Kies, indien mogelijk, voor een lang wachtwoord. Hier lees je hoe je een sterk wachtwoord bedenkt.
  • Koop een internetcamera van een betrouwbaar merk.
  • Schakel de camera uit zodra je thuis bent.

Lees op rtlnieuws:

Bron • RTL Nieuws / Daniël Verlaan