Tech

Google start intern onderzoek Russische inmenging verkiezingen VS

Chris Koenis • 30 september 2017 12:21 @chriskoenis

President Trump tijdens een bijeenkomst met leiders uit de techindustrie, waaronder Alphabet-ceo Larry Page (tweede van links) afgelopen december. Beeld © Getty

Google's moederbedrijf Alphabet is een grootschalig intern onderzoek gestart of aan Rusland gelinkte partijen misbruik hebben gemaakt van zijn advertentiediensten rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Eerder maakte Facebook en Twitter al bekend dat er sprake was van Russische invloed op hun sites.

Facebook en Twitter hebben al informatie vrijgegeven over iedereen die geld heeft uitgegeven aan politieke advertenties en welke accounts gelinkt zijn aan Rusland. Facebook gaat zijn bevindingen delen met Google, dat inmiddels begonnen is met een groot intern onderzoek. Dat melden The Wall Street Journal en Bloomberg.

Daarbij zal Google vooral kijken naar populaire advertentie-plekken op YouTube en het Google Display Netwerk, waarmee gerichte advertenties kunnen worden ingezet voor specifieke doelgroepen. 

Commissie ingesteld 

Donderdag werd duidelijk dat Google, Facebook en Twitter worden gehoord in het onderzoek naar de Russische invloed op de verkiezingen.

Aangenomen wordt dat Rusland nepnieuws heeft verspreid om Trump te bevoordelen, maar de speciale commissie wil beter zicht krijgen op welke manier Russische partijen Facebook en het internet gebruikte om de uitslag te beïnvloeden. Google zegt volledig te zullen meewerken aan dit onderzoek.

'Geen bewijs gevonden'

Begin september schreef Facebook in een blogpost dat een Russische organisatie voor ongeveer 100.000 dollar aan advertenties inkocht via nep-accounts op Facebook tijdens de campagne voor de Amerikaanse verkiezingen. Google zei een dag later dat het 'geen bewijs voor dit soort advertentiecampagnes' had aangetroffen op zijn eigen netwerken.

Bron • RTL Z / Chris Koenis