Tech

Drones gaan bloedmonsters bezorgen bij Zwitserse ziekenhuizen

Bright • 21 september 2017 15:35 @Bright

Een drone van Matternet landt op zijn basisstation. Beeld © Matternet

Drones van het Amerikaanse bedrijf Matternet gaan labresultaten en bloedmonsters vervoeren tussen zorginstellingen in Zwitserland. Ze vliegen ook boven dichtbevolkte gebieden.

Het Californische bedrijf Matternet heeft van de Zwitserse autoriteiten toestemming gekregen om met drones labresultaten en bloedmonsters tussen ziekenhuizen en klinieken te vervoeren. Het eerste dronenetwerk moet volgende maand van start gaan.

Via een app worden de details over het vervoer ingevoerd. De drones laden de pakketjes van maximaal 2 kilo automatisch en leveren ze af in het compartiment van het Matternet-station op de eindbestemming.

Maximaal 20 kilometer

Medewerkers kunnen het pakketje uit het station halen door een QR-code te scannen. De drones wisselen iedere vlucht van accu's.

De drones vliegen afstanden van maximaal 20 kilometer en halen een snelheid van 70 kilometer per uur. Het droneverkeer wordt automatisch door de Matternet-stations geregeld.

Uitbreiding

Volgend jaar wil Matternet meer van dergelijke dronenetwerken opzetten. De medische locaties krijgen speciale Matternet Stations. Dit zijn futuristische basisstations met een compartiment waar de medische pakketjes ingestopt of uitgehaald kunnen worden. 

Matternet is niet het enige bedrijf dat bloed met drones gaat bezorgen. Zipline kondigde vorig maand aan dat het volgend jaar in Tanzania met drones bloed gaat bezorgen, maar dat zal vooral in afgelegen gebieden plaatsvinden.

Bebouwde kom

Matternet is het eerste bedrijf ter wereld dat met toestemming regelmatige dronevluchten boven dichtbevolkte gebieden mag uitvoeren. Het is namelijk erg moeilijk om toestemming te krijgen.

De meeste testen met drones vinden plaats in het buitengebied. Ook drone-gigant DJI heeft testen in de bebouwde kom op een laag pitje staan.

Bron • Bright