Tech

May en Macron dreigen met boetes voor te laat wissen terreurberichten

Bram van Dijk • 20 september 2017 10:47 @ikbenbrampuntnl

Beeld © AFP

Techplatforms als Facebook, Twitter en YouTube moeten rekening houden met boetes als ze niet snel genoeg terroristische content van hun site afhalen, zeggen Europese leiders. Binnen twee uur na plaatsing moet een bericht weg zijn.

Verschillende Europese leiders, waaronder de Britse premier Theresa May en de Franse president Emmanuel Macron, willen techbedrijven een deadline opleggen als het gaat om verwijderen van terroristische content. Dat hebben ze afgesproken in New York, waar wereldleiders bijeen zijn voor een vergadering van de Verenigde Naties.

De Europese leiders willen niet dat sociale netwerken zoals Facebook en Twitter worden gebruikt door terroristen. Als er terreurberichten en andere kwalijke boodschappen worden geplaatst, krijgen de techbedrijven twee uur de tijd om deze berichten eraf te halen.

Twitter goed voorbeeld

May wees in het bijzonder op het succes van Twitter dat een tool ontwikkelde waarmee het dit jaar al meer dan 300.000 accounts uit de lucht haalde die een link hadden met terreur.

Facebook stelde eerder in een blogpost te verwachten met kunstmatige intelligentie terrorisme tegen te kunnen gaan op het platform. Ook worden dit jaar 3000 extra werknemers ingehuurd om berichten beter te kunnen monitoren.

Bron • RTL Z / ANP