Tech

Nederlandse student maakt 'ideale game voor festivals'

Daniël Verlaan • 30 september 2016 12:01 @danielverlaan

Beeld © Robert de Jong

Tussen het checken van concerten en drinken een spelletje spelen: het is een trend bij festivals. Student Casper de Jong denkt dat hij daarvoor de ideale game heeft gemaakt: The Floor Is Lava, waar je van basketbal naar basketbal springt.

De Jong presenteerde het spel deze week op Indigo, het Utrechtse evenement waar indieontwikkelaars hun games aan het publiek laten zien. Rijen mensen staan om The Floor Is Lava heen, te wachten totdat ze het spel kunnen proberen.

Springen

Het idee achter The Floor Is Lava is heel simpel.  bestaat uit houten tegels die met elkaar in verbinding staan. Daarbovenop wordt een halve basketbal met een sensor geplaatst. Als die sensor door de druk van het springen de sensor van de tegel raakt, gaan de ledlampjes aan of uit.

Je speelt het spel met twee mensen, waarvan de één zo veel mogelijk basketballen moet laten oplichten en de ander zo veel mogelijk lichtjes uit moet krijgen. Beide doe je door op een basketbal te springen. Als je denkt dat je meer ballen voldoen aan jouw doel, dan druk je op de grote rode knop. Wie de meeste basketballen heeft - licht of donker - wint.

Geniepig

Het geniepige aspect van het spel zit hem in het drukken op de rode knop. Als je denkt dat je genoeg basketballen hebt laten oplichten of juist hebt uitgedaan, ga je op de rode knop aan het uiteinde van het spel. Om daar te komen, moet je op enkele ballen springen. Daardoor draai je de status van de bal om, waardoor je zomaar opeens weer achter kan komen te staan. "Het is een soort 'voetjes van de vloer' dat je als kind speelde", zegt De Jong.

Onderstaande video laat The Floor Is Lava in actie zien, de tekst loopt onder de video door

De Jong, die naast zijn studie ook werkzaam is als lichttechnicus, heeft zo'n zes weken aan The Floor Is Lava gewerkt. Hij ontving 500 euro van de HKU, waar hij alle materialen van kocht: van hout tot de elektronica. Om kosten te besparen gebruikt De Jong bijvoorbeeld opgevouwen yogamatten als vering voor in de basketballen en twee goedkope minicomputertjes om alles aan te sturen.

Thumbnail

The Floor Is Lava bestaat uit allerlei houten tegels

Meer dan 10.000 euro

Zijn ideaalbeeld van The Floor Is Lava is dat het speelveld modulair wordt en dat je tegels kunt vastklikken, om op die manier het bord in één klap groter te maken. "Dan zou je het spel met vier of meer mensen kunnen spelen, of bijvoorbeeld met teams. Dan krijgt elke speler of team een eigen kleur", aldus De Jong. 

Ook het uiterlijk van het spel mag wat beter, vindt hij: "Denk aan een onderkant van plexiglas met lichten die lava simuleren. En zwarte ballen in plaats van normale basketballen. Ik heb ze geprobeerd zwart te spuiten, maar de verf brokkelde er meteen weer af." Om zijn ideale versie van The Floor Is Lava te bouwen, heeft De Jong meer dan 10.000 euro nodig.

Thumbnail

Caspter de Jong studeert  Interactive Performance Design aan de HKU

Ideaal voor festivals

Door meerdere spelers of teams te laten spelen, zou The Floor Is Lava volgens De Jong een hit op festivals kunnen zijn: "Dan speel je 's avonds tussen de concerten door even een spelletje. Maar het zou ook al gaaf zijn als ik het spel aan bedrijven kan verhuren."

Grote bedrijven kunnen die 10.000 euro gemakkelijk ophoesten: "Het zou super leuk zijn als een partij als Heineken een eigen The Floor Is Lava wil. Dan maak ik hem zelfs helemaal waterdicht, zodat je het spel ook met een biertje in je hand kunt spelen."

Bron • RTL Z / Daniël Verlaan