Tech

1 miljoen mensen op Mars dankzij Musk, is het haalbaar?

28 september 2016 15:10

Wonen er straks mensen op Mars? Beeld © AFP

1 miljoen mensen moeten in de toekomst op Mars gaan wonen, als het aan Elon Musk ligt. Ook de Nederander Bas Lansdorp wil met zijn project Mars One naar de planeet maar zijn plannen zijn iets minder ambitieus.

Mars One is een Nederlandse stichting die een ruimtekolonie wil vestigen op Mars. In 2026 gaat het eerste team van vier zorgvuldig geselecteerde mensen de planeet op. "Wij zijn heel ambitieus. Maar Musk ambities zijn bijna onmogelijk", zegt Lansdorp. 

Die ambities van Amerikaan Musk zijn de volgende: hij wil met zijn bedrijf SpaceX een transportsysteem bouwen waarmee mensen naar Mars kunnen worden vervoerd. Op termijn moeten er dan 1 miljoen mensen die kant op, in 2022 gaan wat Musk betreft de eerste honderd. Ambitieus dus, volgens Lansdorp zelfs bijna niet te doen.

Toch hoopt hij dat het lukt. "Het is voor Mars One heel erg relevant dat een grote gevestigde partij als SpaceX zegt: 'dit kan gewoon en wij gaan het bouwen'. Dat draagt bij aan onze missie en brengt ons een stapje dichterbij", vertelt de Mars One-bedenker. 

Treinrails en trein

Lopen SpaceX en Mars One elkaar straks dan niet in de weg? "We zijn geen concurrenten. SpaceX wil het transportsysteem bouwen. De treinrails en de trein. De rest ligt bij anderen, overheden, particulieren, wij", legt Lansdorp uit. "Al bouwen wij niets, maar kopen we alles. We zijn geen aerospacebedrijf."

Mars One stuurt straks in eerste instantie vier mensen op een enkeltje naar Mars. Een enkeltje, want mensen moeten voor deze ontdekkingsreis bereid zijn niet meer naar aarde terug te keren. Datzelfde wil Musk ook. Uiteindelijk wil hij op de lange termijn 1 miljoen mensen naar de rode planeet sturen. 

Geen invasie

1 miljoen mensen, wordt het dan niet veel te druk? "Ik denk het niet. Als er zoveel mensen zijn, dan kun je onafhankelijk van de aarde overleven op Mars. Op de eerste missie gaan er pas 100." Een invasie van Mars gaat dus nog niet gebeuren. 

Ambitieus, maar haalbaar, zo ziet Lansdorp het plan van Musk dus. Net als Mars One. Voor dat project is Lansdorp druk bezig de financiering rond te krijgen. Dan pas wordt er gepraat over raketten, met misschien wel Musk. "Zonder geld zijn die gesprekken nog niet nuttig." 

Geld, geld, geld

Volgend jaar hoopt Lansdorp met Mars One te beginnen met het trainen van de teams, waarvan er dan eentje over tien jaar naar de planeet mag afreizen. "Maar ook die training hangt af van financiering."

Als dan de financiering, het transport en de teams geregeld zijn, rest er nog één belangrijk vraag: als je dan op Mars bent, wat dan? Hoe overleef je? "We moeten eerst een bewoonbare outpost bouwen, zodat mensen zeker weten dat ze kunnen overleven." Die outpost moet 250 vierkante meter woonoppervlak bieden, waarop ook eten moet worden verbouwd. "Het wordt afzien, maar dat hoort erbij."

Techniek is er

Die financiering moet Musk ook nog maar rond zien te krijgen. Nederlandse studenten ruimtevaarttechnologie aan de TU Delft zagen via de livestream hoe Musk zijn grote plannen aankondigde. "Technisch is het allemaal haalbaar. Die techniek is al eens uitgevonden en werkt", vertelt Jeroen Wink, één van de studenten.  "Wij zijn zelf echt benieuwd hoe hij alles gaat financieren. 10 miljard heeft-ie nodig, dat is nogal wat."

Of het Musk in een paar jaar lukt, betwijfelt Wink. "Hij staat bekend om zijn visionaire plannen, die voert hij ook snel uit. Kijk naar de elektrische auto. Maar of dit ook gaat lukken?"

Bekijk hier de video:

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • Editie NL / Annelies Arendsen