Tech

Wereldwijde hack legt metro, banken en vliegveld plat

27 juni 2017 16:54

Beelden van een supermarkt in Kharkiv, Oekraïne Beeld © Twitteraccount Mikhail Golub @golub

In de cyberaanval die momenteel bedrijven over de hele wereld in zijn greep houdt, zijn veel partijen betrokken.

Naast Maersk en containerbedrijf APM Terminals in de Rotterdamse haven zijn ook farmaciebedrijf MSD en de Nederlandse tak van Raab Karcher, een leverancier van bouwmaterialen, geraakt door de cyberaanval.

Raab Karcher laat weten dat alle computers op het hoofdkantoor en de vestigingen zijn besmet, en dat kassa's het niet doen. De meeste klanten kopen er normaal gesproken op factuur, dat gaat nu dus met pen en papier. "We betalen de internetcriminelen niet", laat directeur Eric Snijer weten aan RTL Z.

Bij TNT Express liggen momenteel ook alle computers plat en kan niet gewerkt worden, laten meerdere bronnen weten. 

Oekraïne

Daarnaast komen verhalen naar boven uit heel Europa en India. In Groot-Brittannië zijn computers in meerdere vestigingen van het grote reclamebureau WPP besmet, en in Rusland is oliegigant Rosneft geraakt.

In Oekraïene zijn de metro, luchthaven Kiev Boryspil, meerdere banken, een supermarkt, elektriciteitsbedrijf en overheidsinstanties geraakt door een cyberaanval, maar het is niet duidelijk of het daar ook om dezelfde ransomware gaat. 

Betalingen

De criminelen achter de nieuwe ransomware vragen 300 dollar losgeld in bitcoin, laat beveiligingsonderzoeksbedrijf Fox-IT weten. Als het slachtoffer niet betaalt, worden alle bestanden op de computer gewist.

Op deze pagina is te volgen hoeveel er is opgehaald.

Volgens IT-beveiligingsbedrijf en antivirusmaker Kaspersky, gaat het om een virus dat sterk lijkt op Petya ransomware, maar complexer in elkaar steekt​. Petya werd ontdekt door Kaspersky in maart van dit jaar. Hij tweet een overzicht van de landen die het meest geraakt zijn.

Lees ook:

Bron • RTL Z