Tech

Delftse startup is hot: gratis verwarming in huis met servers

22 mei 2015 16:13

Beeld © Nerdalize

Maak van je woonkamer een datacentertje en betaal geen stroomkosten meer. Startup Nerdalize trekt international de aandacht.

Nerdalize biedt je gratis verwarming voor je woning aan, door een computerserver in je woonkamer op te hangen. Slim idee, want nu gaat de door servers ontwikkelde warmte ongebruikt verloren.

Als je aan je laptop voelt, weet je het wel: dataverkeer gaat met veel warmte gepaard. In de data centers die meestal buiten de stad liggen, gaat die energie ongebruikt verloren. Nerdalizedecentraliseert het data center tot kleinere servereenheden en brengt die naar onze huizen. Daarna betaal je niets meer aan je energieleverancier.

Eneco is met startup Nerdalize een proef met 5 huishoudens gestart. Zij hebben een server aan de muur hangen die door NPK is vormgegeven als radiator. Dat is het voor de consument uiteindelijk ook.

Nerdalize zet zichzelf hiermee ook internationaal op de kaart met, met onder meer een groot artikel bij de BBC. Er zijn wel concurrenten in het buitenland. In Frankrijk doet Qarnot iets vergelijkbaars, net als Cloud & Heat in Duitsland.

Klinkt te mooi om waar te zijn? De meeste addertjes onder het gras die je verwacht worden door Nerdalize in de FAQ ontkracht.

Bron • Bright