Tech

Volgend jaar onbeperkt en zonder extra kosten in Europa roamen

Daniël Verlaan • 21 september 2016 13:17 @danielverlaan

Beeld © iStock

In plaats van maximaal dertig dagen wil de Europese Commissie dat je volgend jaar binnen Europa onbeperkt kunt roamen, zonder dat telecomproviders extra kosten in rekening mogen brengen.

Het plan van de Europese Commissie moet vanaf 15 juni van volgend jaar gelden. Je betaalt dan, indien je in een ander Europees land bent, het standaard Nederlandse tarief. Dat is vele malen lager dan de huidige roamingtarieven, die tussen de 2 en 4 euro per dag liggen voor het gebruik van 100MB dataverkeer.

Onbeperkte periode

Daarmee haalt de Europese Commissie enkele beperkingen weg uit het vorige voorstel, waarin stond dat je maximaal 30 dagen achter elkaar tegen het jouw normale tarief mag internetten en 90 dagen bellen. In plaats daarvan hanteert het voorstel een onbeperkte periode, maar wel met één voorwaarde: je mag de nieuwe regelgeving niet misbruiken om in het buitenland een abonnement tegen een lager tarief af te sluiten.

Je zou bijvoorbeeld in een ander land - denk aan Polen of Litouwen - een abonnement kunnen afsluiten om vervolgens tegen het lagere tarief in Nederland te internetten en bellen. Als een telecomprovider dat vermoedt, bijvoorbeeld omdat je simkaart vrijwel altijd in een ander land wordt gebruikt, mogen ze ingrijpen. Dan kunnen ze toch nog extra kosten in rekening brengen:  4 cent per gesprek, 1 cent per sms en 0,85 cent per MB. 

Deze regel geldt niet voor expats, benadrukt de Europese Commissie, zolang ze maar 'geregeld' in hun thuisland zijn.

"Samen moeten we lage prijzen voor alle Europese gebruikers waarborgen, om volledig gebruik te maken van de nieuwe mobiele diensten", aldus Andrus Ansip, vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Advies geven

Het voorstel voor roaming in Europa wordt nog voorgelegd aan de toezichthouder BEREC (Body of European Regulators in Electronic Communications) en de lidstaten. Zij kunnen nog advies geven over het plan.

Bron • RTL Z / Daniël Verlaan