Tech

Zo werkt de gezichtsherkenning in de iPhone X

Bright • 13 september 2017 14:36 @Bright

Apple-ceo Tim Cook (R) en hoof Apple-designer Jony Ive met de iPhone X. Beeld © Getty Images

De iPhone X ontgrendel je met je gezicht. Face ID zou handiger en veiliger dan vingerafdrukherkenning zijn. Hoe werkt het?

Het ontgrendelen van je telefoon met gezichtsherkenning kan al jaren met Android-telefoons, maar dat werkte nog vaak met de eenvoudige frontcamera. Daardoor was gezichtsherkenning nog geen snelle, veilige en nauwkeurige manier om je toestel te unlocken, zeker niet in het donker.

Sommige nieuwe Android-smartphones, zoals de Samsung Galaxy S8, laten je unlocken met een irisscan, die infrarood gebruikt. Dit werkt al sneller en beter.

Infrarood

De nieuwe iPhone X, vanaf begin november verkrijgbaar, heeft een nieuw systeem voor gezichtsherkenning: Face ID. Nieuwe sensoren bij de frontcamera van de iPhone X scannen je gezicht in 3D.

Volgens Apple werkt dat niet alleen recht van voren, maar ook vanuit moeilijkere hoeken. Het systeem herkent de gebruiker zodra het gezicht in de buurt van de telefoon komt, maar de iPhone X ontgrendelt pas zodra de gebruiker naar de telefoon kijkt.

Lees ook: De nieuwe iPhone X is de duurste ooit en unlock je met je gezicht

Ook in het donker

Met een zogenoemde Dot Projector, een rasterprojector, projecteert het toestel 30.000 onzichtbare punten op je gezicht. Een infraroodlamp met onzichtbaar licht zorgt ervoor dat de scan ook in het donker werkt.

Een infraroodcamera leest het 3D-puntenpatroon op je gezicht en de afbeelding van dit puntenpatroon gaat naar een veilig deel op de nieuwe A11-chip van de iPhone X. Kunstmatige intelligentie controleert de scan daar met de lokaal opgeslagen informatie over je eigen gezicht, en verleent dan toegang.

Dat werkt sneller dan de eerste generatie Touch ID, maar iets langzamer dan Touch ID 2, de technologie die gebruikt wordt voor het ontgrendelen van iPhones met een vingerafdruk. 

Veiligheid

Face ID zou niet te foppen zijn met foto's of maskers. De kans dat iemand anders met zijn of haar gezicht jouw iPhone X weet te ontgrendelen is volgens Apple 'een op een miljoen', waarmee de methode veiliger zou zijn dan inloggen met je vingerafdruk.

Bij de vingerafdruksensor in eerdere iPhones is de kans 1 op 50.000 dat iemand anders met zijn vinger jouw toestel weet te ontgrendelen. De kans om een gewone viercijferige toegangscode te raden is 1 op 10.000.

Anders dan bij Samsung

Face ID is een wezenlijk ander systeem dan bijvoorbeeld de gezichtsherkenning en irisscan die Samsung op zijn S8 en Note 8 gebruikt. Hoewel alle technieken infrarood gebruiken, gaat de gezichtscontrole van Samsung uit van een 2D-beeld, niet van 3D zoals Face ID.

Een ander verschil is dat Face ID niet de ogen van de gebruiker in detail scant, het kijkt alleen of de ogen geopend zijn en naar het scherm kijken. Samsung maakt een infraroodscan van de iris, maar om daarmee te ontgrendelen moet de Galaxy-telefoon wel recht voor het gezicht worden gehouden.

Bril en baard

Zelflerende software op de iPhone X herkent ook veranderingen in je gezicht. Je zou hierdoor zonder problemen een bril of hoed op kunnen zetten of een baard kunnen laten staan.

Hiervoor gebruikt Apple kunstmatige intelligentie, via een neuraal netwerk op de chip zelf. Zo'n neuraal netwerk werkt efficiënter, doordat het zichzelf kan trainen. De gegevens over je gezicht worden door Apple niet naar de cloud gestuurd, de data worden op een veilig deel van de chip gezet.

Meer dan alleen ontgrendelen

Met Face ID is meer mogelijk dan alleen je iPhone X ontgrendelen. De gezichtsherkenning kan er ook voor zorgen dat je scherm helder blijft als je aan het lezen bent.

Daarnaast kun je in principe ook met je gezicht betalen via Apple Pay, maar die betaaldienst is nog niet in Nederland beschikbaar. Je kunt ook je ringtone of wekker meteen zachter laten zetten als je naar je iPhone X kijkt. 

Bron • Bright.nl