Tech

240 dagen cel voor Nederlander 'die internet bijna stukmaakte'

Martin Bruining • 14 november 2016 15:49 @MartinBruining

Sven Kamphuis jaren geleden voor zijn CyberBunker. Beeld © Facebook

De 39-jarige hacker Sven Olaf Kamphuis is veroordeeld tot 240 dagen cel, waarvan 185 voorwaardelijk. Hij krijgt die straf vanwege een grote cyberaanval in 2013.

Kamphuis voerde met zijn bedrijf Cyberbunker een grote DDoS-aanval uit op Spamhaus, een non-profit die organisaties beschermt tegen spam. De klanten van Cyberbunker, een rebels bedrijf dat onder andere The Pirate Bay en Wikileaks hostte, werden geblokkeerd door Spamhaus.

'Vuist maken'

Daar was Kamphuis woedend over. Hij ontkende spam te hebben verstuurd en vond dat Spamhaus voor eigen rechter speelde. Kamphuis werd lid van de Stophaus-beweging. Leden van die beweging wilden een vuist maken tegen Spamhaus.

ZIE OOK: Nederlander 'die internet bijna stukmaakte' voor rechter

Dat deed Cyberbunker door een grootschalige DDoS-aanval op Spamhaus af te vuren. Met zo'n aanval worden servers bestookt met zoveel verkeer, dat gewone bezoekers er niet meer bij kunnen.

Internet begon te haperen

Die aanval was zo grootschalig dat het internet in verschillende landen begon te haperen. Websites wilden niet meer laden en e-mails werden niet verstuurd. Volgens de rechtbank heeft Kamphuis 'het goed functioneren van het internet in gevaar gebracht en daarmee de belangen van een groot aantal particulieren, bedrijven en instellingen'.

Kamphuis werd in 2013 in Spanje opgepakt en daarna aan Nederland uitgeleverd. Hij heeft altijd ontkend dat hij achter de aanval zat. "Ik ga met niets anders akkoord dan vrijspraak", zei hij eerder tegen RTL Z.

Bron • RTL Nieuws