Tech

Betalen losgeld ransomware is zinloos, mail daders geblokkeerd

27 juni 2017 20:48

Beeld © ANP

Mailprovider Posteo blokkeert het e-mailadres van de mensen achter de ransomware die rondgaat. De mensen die het account hebben aangemaakt kunnen niet meer inloggen en anderen kunnen er geen mails meer naar sturen. "Wij staan geen misbruik toe'', laat Posteo weten.

Daardoor is niet duidelijk of slachtoffers hun computers nog kunnen vrijkopen. Alle experts raden aan niet te betalen want je krijgt je bestanden niet terug, omdat er geen manier is om de criminelen te bereiken.

De door hackers gegijzelde computers laten een boodschap zien waarin staat dat mensen 300 dollar aan bitcoins moeten overmaken. Het bewijs daarvoor moeten ze naar een e-mailadres van posteo.net sturen. Daarna zouden ze de sleutel krijgen om de bestanden terug te krijgen. Maar volgens de experts kan dat nu niet meer, nu het mailadres is geblokkeerd.

Bedrijven platgelegd

Wereldwijd zijn vele computers 'gegijzeld', grote bedrijven zijn platgelegd. In Nederland gaat het onder meer het containerbedrijf APM Terminals in de Rotterdamse haven, farmaciebedrijf MSD en de Nederlandse tak van Raab Karcher, een leverancier van bouwmaterialen.

Volgens IT-beveiligingsbedrijf en antivirusmaker Kaspersky, gaat het om een virus dat sterk lijkt op Petya ransomware, maar complexer in elkaar steekt​. Petya werd ontdekt door Kaspersky in maart van dit jaar. Hij tweet een overzicht van de landen die het meest geraakt zijn.

Bron • RTL Nieuws