Tech

Game-producent wil verbieden dat 'racistische' PewDiePie zijn game speelt

Bright • 11 september 2017 10:23 @Bright

Still uit livestream. Beeld © PewDiePie

Na een nieuwe racistische opmerking van de populaire game-youtuber PewDiePie is voor de game-ontwikkelaar van Firezone de maat vol. Hij klaagt de Zweed aan voor copyrightschending.

Veel game-makers juichen het toe dat gamers hun spel livestreamen, zodat fans kunnen meekijken. Maar door een nieuwe racistische opmerking van youtuber PewDiePie lijkt daar nu verandering in te komen. Gamedesigner Sean Vanaman van de game Firewatch wil nu dat de Zweed niet meer zijn games speelt en gebruikt een mogelijke copyrightschending in om dat te voorkomen.

De ophef is ontstaan nadat 's werelds populairste YouTuber (ruim 57 miljoen abonnees) een andere game aan het livestreamen was: Playerunknown's Battleground. Het spel verliep niet naar wens, waardoor hij: "Wat een fucking nigger" zei. Hij wist zelf direct dat hij een fout had gemaakt en probeerde er overheen te praten, maar het kwaad was al geschied.

 

"Soms vergeet ik dat ik live aan het spelen ben", zegt PewDiePie iets later. Hij lacht erom. Zijn medespeler probeert hem nog te redden door te benadrukken dat Engels niet de moedertaal is van de Zweeds en dat er daarom soms wat uit floept. "Ja, laten we de schuld daar leggen", zegt PewDiePie. Hij zegt zelf dat zijn antisemitische en racistische uitspraken satire zijn.

'Verachtelijk afval'

Als reactie schreef de gamedesigner Sean Vanaman in een reeks tweets dat hij een copyrightclaim zal indienen tegen PewDiePie. Daarmee wil hij afdwingen dat de video offline gaat waarin de YouTuber zijn game Firewatch speelt. Ook toekomstige games van het bedrijf mag PewDiePie niet meer uitzenden. 

"We hebben nu een grens bereikt", tweet hij. "Ik ben er klaar mee dat dit kind steeds opnieuw de kans krijgt om geld over onze ruggen te verdienen. Hij is erger dan een latente racist: hij is een verspreider van het verachtelijke afval dat echt schade aanricht aan de cultuur van deze industrie."

Straf van Disney en YouTube

In februari van dit jaar werd PewDiePie al ontslagen door Disney, waar hij mee was verbonden via het platform Maker Studios. Grote YouTube-sterren zijn daarop te zien en dankzij reclame-inkomsten wordt er veel geld verdiend. Maar Disney wilde niets meer met PewDiePie te maken hebben na antisemitische grappen.

Zo plaatste de YouTuber filmpjes met beelden van nazi-Duitsland en betaalde hij via een crowdfundingsite twee Indiërs om een stuk papier omhoog te houden met de tekst: 'Dood aan alle Joden'. Een grapje om te laten zien wat mensen allemaal voor geld doen, zei hij.

Maar hij maakte ook YouTube boos. De videodienst schrapte het tweede seizoen van zijn serie Scare PewDiePie op het betaalde YouTube Red. Daarnaast verloor de hij zijn status in het Google Preferred-advertentieprogramma. Dat alles heeft hem flink wat inkomsten gekost.

Bron: Bright.nl. Like Bright op Facebook voor meer technieuws.

Bron • Bright