Tech

Grote database met terrorismeverdachten gelekt

Daniël Verlaan • 29 juni 2016 16:12 @danielverlaan

Beeld © Getty

Een database met miljoenen mensen die worden verdacht van terrorisme, georganiseerde misdaad of witwassen, is gelekt. Onder andere overheden, inlichtingendiensten en banken maken gebruiken van deze database.

De database 'World Check' is eigendom van mediabedrijf Thomson Reuters, dat het lek heeft bevestigd aan de BBC. De ontdekker van het lek, beveiligingsonderzoeker Chris Vickery, benadrukt dat het lek niet bij Thomson Reuters heeft plaatsgevonden, maar bij een derde partij die niet wordt genoemd. 

2,2 miljoen mensen en organisaties

World Check wordt door klanten van Thomson Reuters gebruikt om risico's bij personen en bedrijven in te schatten. De gelekte database, die uit 2014 stamt, bevat 2,2 miljoen mensen en organisaties die banden zouden hebben met terrorisme, georganiseerde misdaad of witwassen. De informatie wordt door Thomson Reuters uit publieke bronnen gehaald, variërend van uitspraken van rechtbanken tot sociale media. 

Volgens Motherboard, dat de gelekte database heeft ingezien, bevat de database categorieën als 'politieke individu', 'zakelijk', 'militair', 'misdaad' en 'terrorisme' waar mensen en organisaties onder worden verdeeld. Eerder schreef Vice, eigenaar van Motherboard, al een verhaal over World Check. Volgens de website staan er in de database ook mensen in die bijvoorbeeld nooit voor terrorisme zijn aangeklaagd, zoals Nihad Awad, de directeur van de lobbygroep Council on American-Islamic Relations (CAIR). 

Slechtst mogelijke situatie

"De slechtst mogelijke situatie die zou kunnen ontstaan, is dat iemand die onschuldig is maar wel in de database wordt beschuldigd van criminele activiteiten, en op die manier permanent gebrandmerkt wordt als de database wordt verspreid", aldus Vickery tegenover de BBC. 

World Check wordt naar eigen zeggen (pdf) door meer dan 300 overheden en inlichtingendiensten, negen van de tien grootste advocatenkantoren en 49 van de 50 grootste banken gebruikt. In totaal zou World Check meer dan 6000 klanten uit 170 landen hebben.

Bron • RTL Z / Daniël Verlaan