Tech

Facebook versoepelt censuurregels over 'aanstootgevende' foto's

Saskia van Huijgevoort • 22 oktober 2016 09:54 @Saskia_vanH

De foto van het beroemde napalm-meisje mocht aanvankelijk niet op Facebook Beeld © ANP

De iconische foto van het napalm-meisje in Vietnam? Verwijderd vanwege teveel naakt. Een foto van een brandwondenslachtoffer? Die wilde Facebook aanvankelijk ook niet op zijn platform hebben. Maar nu gaat het bedrijf toch de regels veranderen.

In een blog kondigt Facebook aan foto's met een grote historische en nieuwswaarde voortaan wel toe te staan. Ook zal het soepeler omgaan met 'aanstootgevende verhalen'. Hoe de multinational precies zal bepalen welke beelden en posts aan dit criterium voldoen, is nog onduidelijk.

Komende weken wil het bedrijf met verschillende experts, journalisten, fotografen en juristen praten om oplossingen te bespreken. Dat is nog een hele klus, want de ethische bezwaren verschillen per land. 

Hoe werkt het?

Facebook heeft met meer dan 1,7 miljard gebruikers een enorm bereik. Het bedrijf heeft richtlijnen waarin bepaald wordt welke foto's niet op het platform mogen verschijnen.

Foto's van blote peuters op het strand mogen bijvoorbeeld ook niet. Als het algoritme of een werknemer van de multinational een plaatje in strijd vindt met de regels, dan wordt deze meteen offline gehaald.  

Bron • RTL Z