Tech

Nog even geduld voor TU Delft: Hyperloop-wedstrijd uitgesteld

Bright • 18 juli 2016 12:30 @Bright

Beeld © ANP

Het Hyperloop-team van TU-Delft moet nog even wachten. SpaceX heeft de Hyperloop-wedstrijd uitgesteld tot eind januari 2017.

Het team van de TU Delft veroverde met de capsule eerder dit jaar een tweede plaats in de Hyperloop-wedstrijd van SpaceX en stond te popelen om ergens in augustus naar Californië af te reizen voor de finale.

Maar SpaceX heeft de wedstrijd dit weekend uitgesteld tot eind januari 2017. Er is voor uitstel gekozen omdat veel teams nog meer tijd nodig hebben om hun ontwerpen te verfijnen. Van 27 tot en met 29 januari zullen de teams hun schaalmodelcapsules testen op een door SpaceX gebouwde testbaan in het Californische Hawthorne.

Vacuümbuis

De SpaceX Hyperloop-wedstrijd heeft sinds 2013 universiteitsteams aangespoord om ideeën te ontwikkelen voor het Hyperloop-transportsysteem van de toekomst.

De Hyperloop is een zwevende hoge snelheidstrein in een vacuüm buis, waardoor de luchtweerstand nagenoeg nul is en de capsule in theorie snelheden tot 1200 kilometer per uur kan bereiken. Een ritje Hyperloop van Amsterdam naar Parijs zou in 30 minuten afgelegd kunnen worden. Althans, in theorie.

Niet alleen moeten de concepten getest worden, maar een dichtbevolkt land als Nederland leent zich slecht voor een infrastructuur met een vacuüm buis, zelfs onder de grond, want ook daar is Nederland al zo goed als dichtgebouwd. Een toekomstig Hyperloopsysteem zal meer kans hebben in landen als Azië en Australië, waar er nog grote open ruimtes zijn.

Bron: Bright.nl. Voor meer tech-video's, abonneer je op het Bright YouTube-kanaal.

Bron • Bright.nl