Tech

Bibliotheken mogen e-boeken blijven uitlenen

Daniël Verlaan • 10 november 2016 10:49 @danielverlaan

De Kindle is een populair apparaat om e-boeken mee te lezen Beeld © Getty

Bibliotheken mogen e-boeken gewoon blijven uitlenen, zo oordeelt het Europees Hof vandaag. Daarmee wordt de kritiek van onder andere de Nederlandse Uitgeversverbond weggewuifd. De bond vreest dat het uitlenen van e-boeken de markt 'ernstig zal verstoren'.

Het tegen betaling uitlenen van e-boeken wordt gelijkgesteld aan de verhuur van traditionele boeken, zo oordeelt de hoogste Europese rechter vandaag. 

Er gelden wel regels voor de uitlenen van e-boeken. Zo mag het geen illegaal verkregen exemplaar zijn, en mag de bibliotheek één digitaal exemplaar van een boek niet aan meerdere personen uitlenen. Een bibliotheek kan bijvoorbeeld meerdere digitale exemplaren in zijn assortiment opnemen, waarna er per uitlening aan de rechthebbende wordt betaald.

Onderlinge afspraken verdwijnen

Op dit moment maken uitgevers en bibliotheken onderling afspraken over het uitlenen van e-boeken, waar er onder andere voor de uitlening een afgesproken vergoeding wordt betaald. 

Dat gaat door de Europese uitspraak verdwijnen: bibliotheken mogen alle e-boeken in hun assortiment opnemen, waarna rechthebbenden per uitlening een bedrag krijgen.

'Innovatie wordt de pas afgesneden'

Het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) heeft zich al eerder kritisch uitgelaten over het verhuren van e-boeken door bibliotheken. "Wie betaalt er nog voor een e-boek als deze straks vrijwel gratis via de bibliotheek verkrijgbaar zijn", zo schrijft het NUV. "Innovatie in de kwetsbare boekenmarkt wordt hierdoor de pas afgesneden."

Commerciële verhuurpartijen moeten in tegenstelling tot bibliotheken wel afspraken met uitgevers over het uitlenen van e-boeken blijven maken.

Volgens het CBS groeide de uitleen van e-boeken door bibliotheken met 63 procent op jaarbasis, en hebben bibliotheken gezamenlijk zo'n 45.000 e-boeken in hun assortiment.

Bron • RTL Z / Daniël Verlaan