Tech

100.000 gebruikers voor gratis Nederlandse Dropbox-concurrent Stack

Daniël Verlaan • 07 november 2016 12:00 @danielverlaan

Beeld © TransIP

De Nederlandse clouddienst Stack heeft 100.000 gebruikers. Met Stack, waar je standaard gratis 1TB opslagruimte krijgt, worden al je bestanden op Nederlandse servers bewaard.

De 100.000 gebruikers is volgens initiatiefnemer TransIP, een Leidse hostingpartij, een 'belangrijke mijlpaal'. 

Ondanks dat Stack gratis 1TB opslagruimte biedt, heeft het met 100.000 gebruikers nog maar een fractie van de aantallen van Dropbox en Google. Deze diensten gebruiken daarentegen wel Amerikaanse servers, waar menigeen kritisch op is wegens de spionagepraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA.

Stack als marketingtool

Stack biedt met 1TB veel meer opslagruimte dan de gratis varianten van de concurrentie. "Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar inmiddels gebruiken al 100.000 Nederlanders onze dienst", zegt TransIP-ceo Jeroen Hüpscher. 

In plaats van dure marketingcampagnes probeert TransIP met Stack zijn naamsbekendheid in Nederland te vergroten. "We halen de kosten er nog niet uit, maar het creëert wel een enorme goodwill", zegt Hüpscher. "Een deel van de Stack-gebruikers wordt uiteindelijk ook klant bij ons."

Thumbnail

Stack werkt op Windows, OS X en Linux en is als app beschikbaar voor Android en iOS. De bestanden worden tussen al je apparaten gesynchroniseerd en gebruikers kunnen ook mappen en bestanden met anderen delen. 

Toekomstige features

​Stack is gebaseerd op OwnCloud, een populaire opensource clouddienst, maar er wordt hard gewerkt om een compleet eigen dienst te ontwikkelen. "De servers worden op dit moment voorzien van onze eigen cloudsoftware", zegt Hüpscher. Later worden ook de apps aangepast. Op die manier wil TransIP sneller nieuwe features implementeren en alles in eigen beheer krijgen.

Eén van de meest gevraagde functies is de mogelijkheid om bestanden te streamen, bijvoorbeeld naar je telefoon maar ook naar de Chromecast. Daar wordt hard aan gewerkt, bevestigt Hüpscher. Ook staan ftp-ondersteuning, direct bestanden delen tussen Stack-gebruikers en verschillende rechten voor gebruikers binnen Stack hoog op de lijst met toekomstige features.

Lees op rtlz.nl

Bron • RTL Z / Daniël Verlaan