Tech

Drones gaan zelfrijdende auto's de weg wijzen

Lisa Boerop • 16 december 2016 17:20 @lisaboerop

Beeld © Getty

Het Amerikaanse Ford wil misschien drones gaan gebruiken om zelfrijdende auto's de weg te wijzen. De drones zouden de auto bijvoorbeeld kunnen begeleiden als hij off-road rijdt. Dat blijkt uit een patentaanvraag van het bedrijf.

Voor zelfrijdende auto's is het op dit moment nog moeilijk om op wegen zonder asfalt te rijden, terwijl mensen dat wel willen. "Vroeg of laat wil je toch met je auto de weg af", zegt woordvoerder Alan Hall tegen persbureau AFP.

Brainstormsessie

Hall zegt dat het idee voor de drone ontstond tijdens een brainstormsessie van onderzoekers en technici. De drone zou onder normale omstandigheden in de auto moeten liggen, maar moet boven de auto gaan vliegen op het moment dat de auto het moeilijk krijgt en de digitale kaarten onvoldoende ondersteuning bieden.

Ford organiseerde eerder dit jaar een wedstrijd waarbij programmeurs ervoor moesten zorgen dat een drone uit een rijdende auto opsteeg en er daarna weer terug naartoe vloog. Maar één van de tien deelnemers slaagde daarin.

Infraroodsensoren

Toch zijn drones niet de enige hoop voor auto's op het moment dat ze over onbekende wegen rijden. Auto's kunnen ook gebruikmaken van camera's op de auto zelf en infraroodsensoren waarmee de auto's om blinde hoeken heen kunnen kijken of beter kunnen navigeren.

Bron • RTL Z / Lisa Boerop