Tech

'Te grote accu oorzaak brandgevaarlijke Galaxy Note 7'

Daniël Verlaan • 20 januari 2017 11:18 @danielverlaan

Beeld © Reddit

De problemen met de gevaarlijke Galaxy Note 7, die zomaar in de brand kon vliegen, zijn veroorzaakt door accu's die net te groot of te klein waren voor de behuizing van de telefoon.

Dat meldt de Wall Street Journal op basis van bronnen bekend met het interne onderzoek dat Samsung heeft uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek naar de Galaxy Note 7 zouden maandag aan de pers worden gepresenteerd.

De Galaxy Note 7 is in verschillende landen teruggeroepen nadat exemplaren plotseling in brand vlogen. In Nederland is de telefoon nooit officieel in de verkoop gegaan. In totaal zijn 2,5 miljoen toestellen door het Zuid-Koreaanse bedrijf teruggeroepen.

Onregelmatig formaat

Uit het onderzoek blijkt dat de accu's van de Galaxy Note 7 een 'onregelmatig formaat' hadden: ze waren te groot of te klein. Omdat de accu niet goed in de telefoon paste, vond er oververhitting plaats, zo schrijft de Amerikaanse zakenkrant. De accu's zijn door Samsung of het Hong Kongse Amperex Technology gemaakt.

Samsung dacht eerst dat de accu's van  Amperex Technology de boosdoener waren, en verscheepte vervolgens de Galaxy Note 7's met zijn eigen accu's. Toen ook deze batterijen in de fik vlogen, begon Samsung met het produceren van vervangende accu's door een derde partij.

Deze partij, het Chinese ATL, zou niet aan de plotseling hoge vraag van Samsung hebben kunnen voldoen. Daardoor zijn er volgens anonieme bronnen binnen ATL opnieuw 'productiefouten' gemaakt, zo schrijft de krant. Wat de productieproblemen precies inhouden, is nog niet bekend. Mogelijk wordt dit aanstaande maandag wel door Samsung bekendgemaakt.

In Nederland

Nederlandse klanten die een Samsung Galaxy Note 7 hadden voorbesteld kregen als compensatie een geheugenkaart van 128GB à 40 euro. Het is onbekend hoeveel pre-orders er in Nederland zijn gedaan.

De terugroepactie kost Samsung naar schatting miljarden dollars. Deze schattingen lopen uiteen van 17 tot 5 miljard dollar.

Bron • RTL Z / Daniël Verlaan