Tech

Facebook maakt voor iedereen geheime Messenger-chats mogelijk

Bright • 05 oktober 2016 09:37 @Bright

Beeld © Facebook

De ruim 1 miljard gebruikers van Messenger kunnen de extra beveiligingslaag inschakelen, maar dat gaat niet automatisch.

Facebook voorzag WhatsApp de afgelopen lente van end-to-end encryptie en nu is zijn andere chat-app aan de beurt. Facebook Messenger heeft nu ook ondersteuning voor versleutelde chats, al vereist het wel even wat werk.

Om de Geheime Gesprekken te gebruiken moet je het namelijk bij elke chat handmatig zelf inschakelen. Ook moet de ontvanger de laatste versie van de app geïnstalleerd hebben, anders werkt het niet. Om een geheim gesprek te openen, moet je een nieuw gesprek starten via het icoon rechtsboven in de app. Daarna tik je nog eens rechtsboven om een geheim gesprek te starten. Vervolgens kies je een ontvanger en is je chat versleuteld.

Meer haken en ogen

Het is dus een klein beetje gedoe om zo'n beveiligd gesprek te starten. En er zijn meer haken en ogen. Zo werkt de optie niet voor groepsgesprekken en kun je in geheime chats geen gifjes en video's versturen. Plaatjes en stickers mogen wel. Het is ook mogelijk om een timer mee te geven aan berichten, zodat ze vanzelf verdwijnen.

Volgens Facebook zijn gesprekken standaard al veilig omdat ze via een https-verbinding worden verstuurd. Dat betekent dat de gesprekken beschermd zijn tegen interesse van buitenaf, maar wel nog beschikbaar zijn voor interne analyse door Facebook.

Met Geheime Gesprekken zijn de chats versleuteld van het ene apparaat naar het andere, en kan Facebook er ook niet in grasduinen.  Alleen de verzender en ontvanger kunnen de berichten dus lezen. Hiervoor maakt Messenger gebruik van het encryptiesysteem van Signal, dat is ontwikkeld door het nonprofit-bedrijf Open Whisper Systems. Zij maakten ook de sterk beveiligde Signal-app.

Bron: Bright.nl. Like Bright ook op Facebook.

Bron • Bright.nl