Tech

'Nederlander zoekt een jaar naar iets om te kijken op tv'

Daniël Verlaan • 08 december 2016 15:56 @danielverlaan

Archieffoto. Beeld © iStock

Nederlanders zijn in hun leven bijna een jaar kwijt aan het zoeken naar iets leuks om te kijken op de tv. Dit geldt voornamelijk voor on-demanddiensten als Netflix, bij livetelevisie kijken we toch nog vaak gewoon wat ons wordt voorgeschoteld.

Dat blijkt uit onderzoek van Ericsson onder duizenden Nederlanders, waarvan de cijfers met RTL Z zijn gedeeld. 

We zijn ongeveer 17 minuten per dag kwijt aan het zoeken om iets op de traditionele (lineaire) tv te kijken, bijvoorbeeld in de tv-gids, in apps of tijdens het zappen. Dat komt neer op 0,9 jaar gedurende je hele leven: iets minder dan Amerikanen (1,3 jaar) en een stuk minder dan mensen uit India, die met 1,7 jaar de kroon spannen.

104 minuten per dag

Nederlanders kijken nog vooral naar lineaire tv, gemiddeld zo'n 104 minuten per dag. De 17 minuten die we kwijt zijn om iets leuks te zoeken valt dan nog mee. Uit het onderzoek blijkt wel dat traditionele televisie langzaamaan wordt vervangen door on-demand-diensten.

Maar die on-demanddiensten bieden veel keuze. Daarom zijn we ook gemiddeld meer tijd kwijt aan iets vinden op een dienst als Netflix, iTunes of RTL XL. Bij Netfix ligt dit aantal het hoogste: de gemiddelde Nederlander zoekt zo'n 29 minuten naar iets leuks om te kijken, om vervolgens met een uur het langst voor de buis te hangen.

Thumbnail

Bij andere diensten, zoals iTunes, Vevo en RTL XL, zitten we gemiddeld minder lang voor de buis. Ook daar zijn de minuten die we kwijt zijn om iets leuks te vinden relatief hoog. "Dat toont aan dat on-demanddiensten beter moeten worden in het aanraden van interessante video's voor de kijker", zegt Frank Hermans, hoofd van de media-afdeling van Ericsson. 

Netflix en RTL XL

De meeste on-demand-diensten bieden gepersonaliseerde kijktips aan, zoals Netflix. Deze dienst baseert zijn tips op basis van de video's die je eerder hebt gekeken. Ook stuurt de app meldingen als er het een nieuwe serie of film is toegevoegd die je mogelijk interessant vindt.

Bij RTL XL heb je de mogelijkheid om video's als favoriet te markeren, waarna de dienst een persoonlijk uitzendschema voor je maakt. Hier worden jouw favoriete programma's achter elkaar afgespeeld, die je vervolgens kunt streamen naar bijvoorbeeld de Chromecast.

Lees op rtlz.nl
Van Netflix tot NLziet: het nieuwe tv-kijken is echt begonnen

Bron • RTL Z / Daniël Verlaan