Tech

Bitcoin historisch hoog, maar de blockchain heeft de toekomst

Chris Koenis • 22 mei 2017 18:28 @chriskoenis

Beeld © AFP

Nog nooit stond de waarde van de virtuele munt bitcoin zo hoog als nu. Toch moeten we ons volgens experts niet blindstaren op de koers: het is vooral de onderliggende blockchain-technologie die omarmd wordt.

Dit weekend doorbrak de bitcoin voor het eerst de historische grens van 2000 dollar. De virtuele munt is berucht om zijn vaak extreme wisselvalligheid, maar breekt dit jaar record naar record. Vergeleken met vorig jaar is de waarde inmiddels bijna verviervoudigd.

Die stijging is moeilijk toe te schrijven aan slechts één oorzaak. Wat zeker geholpen heeft is dat Japan de virtuele munt sinds 1 april als officieel betaalmiddel erkend. Toch zat ook in de maanden daarvoor zat de koers al stevig in de lift.

Het fundament

"Steeds meer bedrijven, ondernemers en investeerders krijgen door hoe goed het eigenlijk in elkaar zit", zegt bitcoin-expert Rutger van Zuidam van het Groningse bedrijf Dutchchain. Daarmee doelt hij niet op bitcoin zelf, maar vooral op blockchain: het fundament waarop ook bitcoin is gebouwd.

Want deze 'peer-to-peer'-technologie, die wereldwijd alle bitcoin-transacties decentraal regelt en daarmee derde partijen als banken en notarissen overbodig maakt, zorgt er momenteel voor dat ook andere virtuele munten de lucht in schieten.  

Als je 7 jaar geleden bitcoin had gekocht, was je nu multimiljonaire, legt Peter van Zadelhoff uit.

Van Zuidam: "Al kijken de meeste mensen vooral naar bitcoin, als meest gebruikte blockchain-toepassing. Hierdoor zijn mensen de potentie gaan zien. Toch zeg ik: wees voorzichtig met bitcoin, het is en blijft experimenteel. De waarde kan nóg meer worden, maar ook veel minder."

'Pure speculatie'

Willem Vermeend, fintech-ambassadeur voor het ministerie van Financiën, gaat nog een stap verder. "Dit heeft niets te maken met de realiteit", zegt de oud-minister over de recordwaarde. "Het is pure speculatie. Natuurlijk is het een officiele munt in Japan geworden, maar de bitcoin-koers is een rollercoaster​."

Hij ziet twee belangrijke oorzaken die de hoge waarde grotendeels verklaren. Vermeend: "Veel meer bedrijven staan betalingen met bitcoin toe. Met name in de online wereld is het steeds meer geaccepteerd. Maar daarnaast wordt er ook meer met misdaad- en fraude geld geschoven, buiten het oog van de overheid. Daarvoor zijn dit soort virtuele valuta natuurlijk ideaal."

Thumbnail

Vermeend is sinds vorig jaar de schakel tussen de fintech-sector, industrie en overheid. (foto: ANP)

De Nederlandsche Bank (DNB) ziet bitcoin dan ook niet als een bruikbaar alternatief voor geld en waarschuwde in het verleden meermaals dat er risico's kleven aan beleggingen in virtuele valuta. Vermeend: "Ik ben het met hen eens dat bitcoin onbetrouwbaar is. Vanwege het gebrek aan transparantie en de onstabiliteit. Wel zie ik veel toekomst in de blockchain-technologie. Daar kun je wat van verwachten."

Volgens Robert-Reinder Nederhoed, die met zijn bedrijf Biccur blockchain- en bitcoindiensten aanbiedt, kun je die twee dingen niet los van elkaar zien. "Een blockchain zonder waarde is gewoon een database."

Alternatieve economie

Hij ziet de bitcoin-stijging vooral als lichtend voorbeeld van de alternatieve economie die ontstaat. "Al zijn er in Nederland nog steeds heel weinig mensen die iets met bitcoin doen, zien nu ook partijen die doorgaans risico's mijden dat er een goed verhaal achter zit. Een ruilmiddel dat niet afhankelijk is van goud en politiek."

Bron • RTL Z / Chris Koenis