Tech

Delft Hyperloop dolblij met overwinning: 'Dit is bijna onwerkelijk'

Bram van Dijk • 30 januari 2017 09:21 @ikbenbrampuntnl

Team captain Tim Houter (rechts) en prins Constantijn. Beeld © ANP

Na anderhalf jaar sleutelen heeft het studententeam van de TU Delft de Hyperloop-wedstrijd van SpaceX gewonnen met een overtuigende score. Winnend team captain Tim Houter is uitgeblust, maar dolgelukkig.

Om half 6 's ochtends ging de wekker en hoorden de studenten van de TU Delft het verlossende woord: Delft Hyperloop is de grote kampioen van de internationale Hyperloop-wedstrijd van SpaceX in Los Angeles.

Vlak na de uitslag staat team captain Tim Houter op het SpaceX-terrein uit te blazen. Hij kan niets anders dan in winnaarcliche's vervallen. "Dit is ongelofelijk. Dit is het moment waar we het allemaal voor hebben gedaan. Anderhalf jaar lang hebben we met het hele team hiervoor geknald. Dat het uitpakt in zo'n prachtig resultaat; dat voelt bijna onwerkelijk."

Het was de hele dag peentjes zweten, ook voor SpaceX. "Voor de eerst werd onze pod getest in de vacuümbuis op hoge snelheid. Zowel voor ons als voor SpaceX was het compleet nieuw." 

Thumbnail

De pod van de TU Delft staat klaar voor de test. (Beeld: Delft Hyperloop)

93 km per uur

In de buis haalde de pod een snelheid van 93 kilometer per uur. Het studententeam uit München was met 96 kilometer iets sneller en won daarmee het klassement op snelheid.

Maar alleen om de snelheid was het Delft niet te doen. Het Nederlandse team won het totaalklassement. Volgens Houter komt dit omdat het sinds het begin de volledige ontwikkeling in de gaten heeft gehouden. "We hebben bij het ontwerp van de Hyperloop gekeken: hoe krijg je het totaalplaatje nou zo goed mogelijk? Efficiënt, goedkoop, snel en veilig. En dat hebben we gecombineerd."

Op naar de 1200 km per uur

Een kleine 100 kilometer per uur is nog niet de beloofde 1200. "Dat klopt, maar je moet kijken naar de schaalbaarheid van het systeem. We hebben deze snelheid bereikt in een 1,25 kilometer lange buis. Dus als je deze langer zou maken, zou de pod een veel hogere snelheid kunnen behalen." Het is volgens hem echt de eerste stap van dit nieuwe vervoersmiddel.

En nu?

Het winnen van de wedstrijd betekent niet dat de groep direct een zak geld krijgt om de pod daadwerkelijk te ontwikkelen. Maar: "We hebben heel veel roem en bekendheid gekregen. Dit heeft een hele grote boost gegeven aan de Hyperloop-ontwikkeling." De TU Delft is van plan door te gaan, en hij kijkt al uit naar de volgende Hyperloop-competitie.

Tegelijkertijd is er een startup ontstaan uit deze studentengroep. "Met als droom de Hyperloop daadwerkelijk te realiseren."

Bron • RTL Z / Bram van Dijk