Tech

Keezel review: routertje met kinderziektes houdt apparaten veilig

Daniël Verlaan • 19 februari 2017 15:23 @danielverlaan

Beeld © Keezel

Een apparaatje waarmee je smartphone, tablet en laptop altijd op een veilige manier met het internet zijn verbonden. Het idee achter en de uitwerking van de Keezel zijn goed, maar het routertje heeft nog wel last van enkele kinderziektes.

Het klinkt zo aantrekkelijk: gratis wifi in dat leuke koffietentje waarmee je kunt internetten zonder dat er MB's uit je databundel gaan. Maar deze openbare hotspots zijn gevaarlijk, want criminelen kunnen jouw verbinding onderscheppen om mee te gluren met jouw e-mails, berichtjes en bankzaken.

Het routertje Keezel verbindt met deze openbare hotspots en laat je via zijn eigen wifi-netwerk veilig internetten. Na een succesvolle crowdfundingcampagne, waarmee de Nederlandse bedenkers 325.000 dollar ophaalden, is de Keezel nu voor iedereen te koop.

Design

Het ovaalvormige apparaatje wordt geleverd met een opbergdoosje en usb-kabel. Met de kabel kun je niet alleen het apparaat opladen, maar ook je smartphone of tablet. De Keezel functioneert namelijk ook als externe oplader met een capaciteit van 8000 mAh, waarmee je ongeveer vier keer een iPhone 7 kunt opladen.

Zodra hij aan staat, zendt het apparaat een wifi-netwerk uit. Daarmee kun je verbinden om de Keezel in te stellen.

Kies een naam voor je eigen wifi-netwerk, stel een wachtwoord in en verbind hem met een wifi-netwerk in de buurt. Daarna ben je klaar om veilig te surfen.

Thumbnail

Zo werkt het

De Keezel beveiligt de internetverbinding door het gebruik van een vpn-verbinding. Met een vpn-verbinding bouw je een soort muur om je huidige internetverbinding.

Door deze digitale muur kunnen anderen in het openbare wifi-netwerk of je internetprovider niet zien wat jij op het internet uitspookt. Daarnaast is het voor hackers lastiger om jouw internetverbinding te manipuleren of over te nemen.

Dit zijn de vpn's

Keezel werkt samen met drie vpn-providers: PureVPN, Le VPN en ProXPN. Je kunt de locatie kiezen van waaruit je wilt surfen - variërend van Nederland en China tot Albanië - en de Keezel kiest automatisch de beste vpn-verbinding voor je. 

Thumbnail

Dat kost wel wat: voor 169 dollar krijg je de Keezel en een éénjarig abonnement op de vpn-diensten. Daarna kost het abonnement 60 dollar per jaar. Er is ook een Keezel met een tweejarig en levenslang abonnement voor respectievelijk 209 en 469 dollar.

De Keezel zonder abonnement, waarmee je veilig surft maar wel met een tragere verbinding, kost 139 dollar.

Amerikaanse Netflix

Het instellen van een locatie gaat snel en gemakkelijk. Je hebt de keuze uit meer dan 1000 servers die overal ter wereld zijn geplaatst. Wil je net doen alsof je in New York bent? Geen probleem! Zelfs de Amerikaanse Netflix deed het in onze testen, terwijl die dienst actief vpn-verbindingen blokkeert.

Door in de webbrowser naar http://keezel/ te gaan, kom je in de instellingen van het apparaat. Daar kun je de Keezel met een wifi-netwerk laten verbinden, de wifi-naam aanpassen en een adblocker inschakelen. Met laatstgenoemde worden alle advertenties standaard op al je apparaten uitgeschakeld. 

De Keezel onthoudt alle wifi-netwerken waarmee je verbindt en biedt de mogelijkheid om automatisch met bekende netwerken te verbinden. Dat is bijvoorbeeld handig bij wifi-netwerken in de trein, in een koffietentje of op je werk. 

Thumbnail

De accuduur van de Keezel is zo'n 30 uur. Je kunt er dus prima een dag mee werken en nog voldoende accucapaciteit hebben om je smartphone op te laden. 

Beter dan een vpn-app

De Keezel is op drie punten beter dan een vpn-app. Allereerst heb je naast een veilige internetverbinding ook altijd een externe accu bij je. Dat is fijn omdat onze smartphones anno 2017 nog steeds snel leeglopen. 

De tweede handige eigenschap van de Keezel is dat het apparaat gemakkelijk te bedienen is. Een vpn-verbinding opzetten kost nauwelijks moeite en als je eenmaal met de Keezel bent verbonden, hoef je nergens meer naar om te kijken. 

Het laatste punt is dat je altijd een eigen wifi-netwerk hebt. Zo kun je een Chromecast meenemen op reis, die je vervolgens kunt bedienen via je eigen netwerk. Daarnaast zorgt jouw eigen wifi-netwerk ervoor dat je nooit per ongeluk met een onbeveiligde hotspot verbindt.

Steekjes laten vallen

Toch laten de makers enkele steekjes vallen bij de ontwikkeling van de Keezel. Zo is het design zwart en glimmend, waardoor het apparaat binnen de kortste keren vol zit met vette vingerafdrukken. 

Thumbnail

Maar het blijft niet alleen bij uiterlijke problemen. Ook heeft de Keezel hier en daar moeite om met een wifi-netwerk te verbinden of valt de verbinding weg. Dat gebeurt echter maar incidenteel. 

Ook zien sommige smartphones, waaronder de OnePlus X, niet het wifi-netwerk van de Keezel. Wat bleek: het routertje stond ingesteld op 5GHz, terwijl sommige smartphones deze frequentie niet ondersteunen.

Na het aanpassen naar 2,4GHz zagen ook deze smartphones het Keezel-netwerk.

Zeer bruikbaar

Het lijkt aannemelijk dat de paar problemen met de Keezel kinderziektes zijn die met een firmware-update kunnen worden opgelost. Onze Keezel behoort tot de eerste levering, en het team blijft bugs en andere probleempjes oplossen.

In een korte periode blijkt de Keezel al zeer bruikbaar. Zo gebruikt ondergetekende de gadget als een privérouter voor op werk, zit hij regelmatig in de rugtas om overal een veilige verbinding te hebben en heeft hij zelfs al een paar keer mijn telefoon van 5 naar 100 procent opgeladen.

Daarmee is de Keezel waardevol voor mensen die veel onderweg zijn, overal en nergens werken of gewoon graag een fysiek apparaat willen hebben dat voor een veilige internetverbinding zorgt.

Bron • RTL Z / Daniël Verlaan