Tech

Netflix blokkeert grootste VPN-diensten

Bright • 29 februari 2016 13:52 @Bright

Beeld © Getty

Netflix waarschuwde al VPN-diensten en unblockers te zullen blokkeren. Dat merken veel mensen sinds afgelopen weekend ook echt.

Als je dacht dat het wel los zou lopen met Netflix' aanpak van manieren om zijn regioblokkades te omzeilen, dan moet je nog eens proberen om vanaf een buitenlandse server op de dienst in te loggen. Veel Netflix-gebruikers gebruiken een VPN-dienst om bijvoorbeeld naar het Amerikaanse aanbod te kunnen kijken, wat veel uitgebreider is dan het Nederlandse. Maar een deel van die diensten werken nu niet meer.

Sinds afgelopen weekend lijkt Netflix veel strenger te zijn geworden in zijn aanpak, meldt TorrentFreak. Netflix heeft de servers van populaire VPN-diensten als Private Internet Access, StrongVPN en ExpressVPN geblokkeerd. Probeer je iets te kijken via die servers, dan is de kans groot dat je een foutmelding krijgt. "Uit onze gegevens blijkt dat je een unblocker of proxy gebruikt", schrijft Netflix. "Schakel dergelijke services uit en probeer het opnieuw."

Overeenkomsten nodig
Mensen die een VPN gebruiken om privacy-redenen, kunnen er zelfs via een server in eigen land niet meer in. Ook eigen series van Netflix, zoals House of Cards en Orange is the New Black, worden geblokkeerd door de maatregel, terwijl Netflix daar zelf de rechten van in handen heeft.

Netflix kondigde de technologie die het omzeilen van regio-blokkades moet tegengaan, in januari aan. Vanwege overeenkomsten met rechthebbenden kan Netflix niet alle videocontent aanbieden in alle landen, vandaar dat veel mensen naar VPN of proxies grepen. Daarover heeft Netflix in het verleden veel kritiek gekregen vanuit de filmindustrie.

Bron: Bright.nl

Bron • Bright / Rutger Otto