Tech

Nintendo 3 miljard euro minder waard door Super Mario Run

Bright • 19 december 2016 14:16 @Bright

Beeld © Getty

Super Mario Run, de eerste Nintendo-game voor smartphones, is matig ontvangen: consumenten hebben vooral kritiek op de hoge aanschafprijs van 10 euro. Dat voelt Nintendo op de beurs: het bedrijf is sinds de lancering zo'n 3 miljard euro minder waard.

De waarde van aandelen Nintendo zakte vrijwel direct nadat Super Mario Run vorige week in de App Store verscheen. Die daling wordt maandagochtend doorgezet.

In het weekend waren er veel mensen die een tientje betaalden voor alle levels en functies in de app. Omdat miljoenen mensen dat deden, werd Super Mario Run de app die in elf landen het meeste geld opleverde, meldt analysebureau App Annie.

Op de eerste dag werd Super Mario Run al 2,85 miljoen keer gedownload, bleek vorige week. Hoeveel mensen daarvan hebben betaald voor de volledige versie is onduidelijk. Wel verbrak de besnorde loodgieter van Nintendo daarmee het record van Pokémon Go, dat op de eerste dag 900.000 keer werd gedownload.

Matige recensies

Super Mario Run krijgt enorm veel kritiek. In de App Store blijft de game op een score van 2,5 sterren hangen (van maximaal vijf sterren) na ruim drieduizend reviews. Ook in de Amerikaanse App Store staat die score op 2,5, na 50.000 recensies. Volgens analisten is dat een teleurstelling, omdat investeerders een enorme hit verwachten.

Ook het verdienmodel van een éénmalige aankoop wordt betreurd, omdat het spel daardoor op de lange termijn minder zou gaan opleveren. Met in-app aankopen blijven spelers geld uitgeven. Een kijkje in de recensies toont dat mensen hun portemonnee niet graag trekken voor Mario.

Thumbnail

'Geen leven'

"Leuk spel", schrijft iemand die twee sterren achterlaat. "Maar je wordt geforceerd om 9,99 euro te betalen om verder te kunnen..." Een ander merkt op dat de makers het spel gratis moeten maken, 'anders hebben ze echt geen leven'. Weer een ander schrijft: "9,99 euro voor zes levels van maximaal 5 minuten serieus?!?!" 

In werkelijkheid zijn het zes werelden met ieder vijf levels. Per level zijn ook nog eens drie verschillende moeilijkheidsgraden. De speler verzamelt eerst roze muntjes (makkelijk), daarna de paarse muntjes (gemiddeld) en tot slot nog eens de zwarte munten (moeilijk). Naast dit avontuur is er ook nog een race-optie waarin je het opneemt tegen andere spelers.

Bron • Bright.nl